ΕΛΛΑΔΑ

Μον Ρεπό: Έτσι είναι σήμερα το ανάκτορο όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος (pics)

Μον Ρεπό
AP

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας, στις 10 Ιουνίου 1921 στην Έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας.

Μία επιγραφή με εμφανή τα σημάδια του χρόνου, υπάρχει στο Μον Ρεπό για να θυμίζει το γεγονός της γέννησής του.

Ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, νεότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου του 1ου της Ελλάδας. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν κόρη του λόρδου Μαουντμπάτεν και δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.

prigkipas-filippos.jpg
Μια επιγραφή υπενθυμίζει ότι πριν έναν αιώνα στο Μον Ρεπό γεννήθηκε ο πρίγκιπας ΦίλιπποςAP

Ο πρίγκιπας Ανδρέας συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Επέστρεψε στη χώρα πριν τη λήξη της εκστρατείας και συνελήφθη μετά την επανάσταση του Πλαστήρα. Δικάστηκε ως ένας εκ των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, και, αν και καταδικάστηκε σε θάνατο, η ποινή του μετετράπη σε εξορία μετά τη μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ανδρέας και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» από τη χώρα. Εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, και η μητέρα του Φίλιππου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, με αποτέλεσμα να μπει σε άσυλο.

Και μπορεί ο πρίγκιπας Φίλιππος να μην επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα, όμως μέλη της βασιλικής οικογένειας διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια στενές σχέσεις με το νησί και τα καλοκαίρια το επισκέπτονται.

Η τελευταία φορά ήταν τον Ιούλιο του 2017 όπου πρίγκιπας Κάρολος, μαζί με τη σύζυγο του Καμίλα επέλεξαν το νησί για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μον Ρεπό - Η ιστορία του

Το οίκημα ξεκίνησε να κτίζεται το 1828 κατά τα πρότυπα του νεοκλασικισμού, με σχέδια και επίβλεψη του Άγγλου αρχιτέκτονα σερ Γεωργίου Ουίτμορ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των ανακτόρων των αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην μεγάλη πλατεία της Κέρκυρας, την Σπιανάδα, καθώς και του πολιτικού μηχανικού J. Harper.

Παραδόθηκε το 1831 ως θερινή έπαυλη στον δεύτερο Άγγλο Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων σερ Φρειδερίκο Άνταμς και στη Κερκυραία σύζυγό του Νίνα Παλατιανού. Η οικογένεια Άνταμς το χρησιμοποίησαν ως το 1832, οπότε και απεχώρησαν.

mon-repo4.jpg
Το αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας βρίσκεται μέσα στο πάρκο του ανακτόρου Μον ΡεπόAP

Το 1833 μεταφέρθηκε στην Έπαυλη η Σχολή Καλών Τεχνών με διευθυντή τον Κερκυραίο γλύπτη Παύλο Προσαλέντη και το 1834 στο αγρόκτημα της έπαυλης λειτούργησαν δημόσιοι κήποι. Το 1840 επί αρμοστείας του λόρδου Howard Duglas μεταφέρθηκε εκεί το Ιεροσπουδαστήριο, όπου και έμεινε δύο χρόνια.

Στην Έπαυλη φιλοξενήθηκε το 1863 και αρκετές φορές μετά η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, η οποία αργότερα έκτισε στο χωριό Γαστούρι δική της έπαυλη, γνωστή και ως Αχίλλειο. Το 1864 η έπαυλη και οι κήποι δωρίστηκαν από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος ονόμασε το κτήμα Mon Repos (Μον Ρεπό), δηλαδή «η ανάπαυσή μου». Μέχρι και το 1967 το Μον Ρεπό χρησιμοποιήθηκε από την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

Επίσης, φιλοξενήθηκαν στο Μον Ρεπό πρωθυπουργοί, βασιλείς και πρίγκιπες από την Ισπανία και την Αγγλία.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Το 1967 το κτήμα επανήλθε στα χέρια του Δήμου Κερκυραίων, ο οποίος στη συνέχεια, το 1995, το παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την στέγαση του Μουσείου Παλαιόπολης, το οποίο άνοιξε το 2000.

Στο ισόγειο, ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί στο κλίμα που επικρατούσε κατά τον 19ο αιώνα, καθώς εκτίθενται πορτραίτα, έπιπλα, καθώς και ένα φόρεμα της πρώτης ενοίκου του ανακτόρου Διαμαντίνας - Νίνας Παλατιανού -λαίδης Άνταμς και αντικείμενα της.

Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει στον 1ο όροφο την έκθεση αρχαιολογικών αντικειμένων, τα οποία έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές στην περιοχή Παλαιόπολης. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν πηγή έμπνευσης, έρευνας και μελέτης της αρχαίας Κέρκυρας, καθώς προέρχονται από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.

Αυστηρή συμμετρία χαρακτηρίζει τη σύνθεση του κτηρίου, το οποίο παρουσιάζεται σε μορφή δύο συμπαγών όγκων. Η έπαυλη, δηλαδή ο κύριος όγκος, αποτελεί ένα τριώροφο πολυτελές κτίσμα, το οποίο είναι κτισμένο με τον αρχιτεκτονικό νεοκλασικό ρυθμό που επικρατούσε κατά την αγγλική Αντιβασιλεία. Στο κτήριο επικρατούν απλές γραμμές με μεγάλα ανοίγματα, κατατάσσοντάς το έτσι στα πρώιμα νεοκλασικά κτήρια της Ελλάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.