ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πατάτα... κίνημα κινεζικού σκόρδου

Μετά την πατάτα... κίνημα κινεζικού σκόρδου

Τα άλλοτε ελληνικά σκόρδα που σερβίρονταν στο τραπέζι των νοικοκυριών, σήμερα είναι και αυτά... made in China. Μάλιστα, φαίνεται ότι τη «γεύση» τους την προτιμούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές, καθώς η τιμής τους κυμαίνεται σε χαμηλότερη τιμή από τα ελληνικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, στην αγορά το σκόρδο Βύσσας πωλείται 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ τα κινεζικά λιγότερα από 1 ευρώ.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην εγχώρια παραγωγή, καθώς τόνοι προϊόντος παραμένουν αδιάθετοι στις αποθήκες, με κίνδυνο να καταστραφούν. Το χειμώνα το γεγονός αυτό φαίνεται αναπόφευκτο, αφού το ελληνικό ξερό σκόρδο εμφανίζεται στην αγορά από το καλοκαίρι και μετά.

Το πρόβλημα εστιάζεται στους αγρότες του Έβρου, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδων. Στις αποθήκες του Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου παραμένουν απούλητα 1,5 εκατ. τεμάχια προϊόντος, καθώς στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Βύσσας έχουν τοποθετηθεί κινεζικά σκόρδα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, η «συνταγή» των κινεζικών προϊόντων φαίνεται να πέφτει «βαριά» και στους αγρότες της Λάρισας, όπου η φετινή παραγωγή έκανε περισσότερο καιρό να απορροφηθεί.

SOS εκπέμπουν οι παραγωγοί

Τη βοήθεια των καταναλωτών ζητούν οι παραγωγοί σκόρδου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία που έχει «βουλιάξει» τη χώρα μας το καλύτερο είναι να σταθούμε στο πλευρό του άλλου.