ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που ήταν «in» το 1990 και είναι το ίδιο και σήμερα

Τρεις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που ήταν «in» το 1990 και είναι το ίδιο και σήμερα

Μπορούν επιλογές στην Εκπαίδευση που ήταν «καινούριες» πριν από 30 και πλέον χρόνια, να παραμένουν επίκαιρες ακόμα και σήμερα; Σε έναν κόσμο που καθημερινά πραγματοποιεί τεχνολογικά άλματα και που θυμίζει ελάχιστα το «χθες», αυτό εξακολουθεί να ισχύει – αν και σε τελείως διαφορετική βάση. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, εμείς όμως θα σταθούμε σε τρεις πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οδηγούν σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών ως προς τις επαγγελματικές κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει ο σπουδαστής ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του.

Πληροφορική: Η επιστήμη των υπολογιστών εξελίσσεται

Όταν το 1990 κάποιος ανακοίνωνε πως θέλει να σπουδάσει Πληροφορική, το πιθανότερο ήταν να αντιμετωπίσει καχυποψία και σίγουρα άγνοια. Το διαδίκτυο βρισκόταν στα σπάργανα και οι υπολογιστές βρισκόταν σε περιορισμένη ακόμα χρήση – σε σχέση με το σήμερα. Σήμερα, η επιστήμη της πληροφορικής έχει βρει εφαρμογή σε κάθε οπτική της ζωής μας και οι διέξοδοι που προσφέρουν οι σπουδές στις νέες τεχνολογίες, είναι απεριόριστες. WebDesign, Internetdata, Δίκτυα, Multimedia, νέοι τρόποι επικοινωνίας με διαδραστικότητα και αλληλεπίδραση, αλλά και πιο παραδοσιακές, πλέον, εκδοχές, όπως ο Προγραμματισμός ακόμα και η δημιουργία Video Games έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τους νέους. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι σημερινοί νέοι, που βρίσκονται στο ξεκίνημα των σπουδών τους, έχουν ανατραφεί σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εκείνον της δεκαετίας του 1990.

Παραϊατρικά επαγγέλματα: Στο πλευρό του ανθρώπου με προοπτικές

Τα παραϊατρικά επαγγέλματα συχνά περνούν στην αφάνεια, καθώς οι περισσότεροι δίνουν σημασία στην Ιατρική. Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, η παραϊατρική φροντίδα που όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας είναι εξίσου σημαντική για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από το να είμαστε υγιείς. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα, που πριν από 30 χρόνια ξεκίνησαν να αναγνωρίζονται ως σπουδαία επαγγελματική ευκαιρία, εντάσσονται για παράδειγμα, οι οδοντοτεχνίτες, οι φυσιοθεραπευτές, οι διατροφολόγοι και οι οπτικοί. Ακόμα και αν κάποιος δεν είχε κατατάξει στη σκέψη του αυτές τις ειδικότητες ως παραϊατρικά επαγγέλματα έως σήμερα, εύκολα συνειδητοποιεί πως πρόκειται για τομείς με απεριόριστες ευκαιρίες απασχόλησης, ακριβώς όπως συμβαίνει με την ίδια την Ιατρική. Διακρίνονται άλλωστε από το ίδιο κίνητρο, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τη θέληση για προσφορά, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως απαιτούν ανάλογο κόπο, ώστε να μπορέσει ο σπουδαστής να γίνει σωστός, επαρκής και ευσυνείδητος επαγγελματίας.

Ναυτιλιακά: Μια επιλογή που εξελίσσεται μαζί με τον σύγχρονο κόσμο

Η ελληνική παράδοση στη Ναυτιλία μετρά… χιλιετίες. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως βρίσκεται στο DNA των Ελλήνων η ενασχόληση με τη θάλασσα και πέρα από το να ακολουθήσει ένας νέος το επάγγελμα του ναυτικού, η δεύτερη εναλλακτική είναι τα ναυτιλιακά. Ως ξεχωριστός κλάδος σπουδών εμφανίστηκε περίπου το 1990, όταν έγινε κατανοητό πως έχει τέτοια δυναμική που δεν μπορεί πλέον να θεωρείται μία «απλή κατεύθυνση» οικονομικών σπουδών. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως πρόκειται για πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας, που σύμφωνα συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως και στην απασχόληση. Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, η ναυτιλία και οι απαιτήσεις της έχουν αλλάξει, ακολουθώντας τις επιταγές της κοινωνίας. Οι σπουδές στα ναυτιλιακά είναι το πρώτο βήμα για να ενταχθεί ένας νέος σε αυτόν τον «κόσμο» που κινείται μεταξύ των κυριότερων λιμανιών της υφηλίου, συνδυάζοντας τις συγκινήσεις των χρηματοοικονομικών με τη θάλασσα.

Πληροφορική, παραϊατρικά επαγγέλματα και ναυτιλιακά είναι τρεις κατηγορίες σπουδών που σήμερα εξακολουθούν να θεωρούνται κορυφαίες επιλογές από την άποψη των επαγγελματικών ευκαιριών αποκατάστασης. Οι σπουδαστές που επιλέγουν έναν από αυτούς τους τρεις δρόμους έχουν μπροστά τους πολύ διαφορετικές καταστάσεις από εκείνες που αντιμετώπιζαν άνθρωποι στην αντίστοιχη θέση πριν από 30 χρόνια. Αυτό που παραμένει το ίδιο όμως και το οποίο καθορίζει τηνυψηλή ζήτηση είναι πως ανοίγουν ορίζοντες για επαγγελματικούς δρόμους χωρίς όρια.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Εκπαίδευση