ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Σταθερά υψηλά κρούσματα και θάνατοι - Τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb

Κρούσματα σήμερα: Σταθερά υψηλά κρούσματα και θάνατοι - Τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb

Κρούσματα σήμερα: Σταθερά υψηλά είναι τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Τα σημερινά κρούσματα ανέρχονται σε 7.315, με τον αριθμό να μην αποτελεί ρεκόρ αλλά να είναι αρκετά υψηλός. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως είναι οι θάνατοι των ασθενών με Covid-19 που κινούνται καθημερινά σε αυτά τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 63 θανάτους, ενώ υπήρξε μία μικρή μείωση στους διασωληνωμένους, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 556.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ωστόσο έδειξε για ακόμη μία φορά ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλήρως στη χώρα, ενώ εντοπίστηκε και ένα κρούσμα του στελέχους ΑΥ.4.2, στο Λασίθι.

Δείτε όλα τα δεδομένα στο Infographic:

Αλλάζει η έκθεση του ΕΟΔΥ – Κρούσματα, θάνατοι και διασωληνώσεις σε εμβολιασμένους και μη

Με στόχο τη σαφή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αλλαγές στην έκθεση των κρουσμάτων covid-19. Έτσι θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Προσέθεσαν ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

Οι δύο επιστήμονες είπαν ακόμη πως το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς όπως προκύπτει, η πιο έγκαιρη διάγνωση γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διονυσία Κουκίου: Ποια είναι η Σταρ Ελλάς που έπεσε θύμα άγριας ληστείας

Πτώση αεροπλάνου στη Λάρισα: Εντοπίστηκε ο πιλότος - Νεκρός ο Σταύρος Τσιγάλογλου

Πολεμική Αεροπορία: Ατύχημα με μαχητικό F-16 στην Ανδραβίδα – Σώος ο πιλότος