ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: 7.317 νέα - 63 θάνατοι και 556 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα: 7.317 νέα - 63 θάνατοι και 556 διασωληνωμένοι
Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ πριν τις μεγάλες αλλαγές στην επιδημιολογική έκδοση
INTIME NEWS / Φωτογραφία αρχείου

Κρούσματα σήμερα: Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα Covid-19, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους σήμερα, Πέμπτη (18/11).

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ λίγες μέρες πριν από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφορικά με την ημερήσια έκθεση για την πορεία της πανδημίας.

Για σήμερα, Πέμπτη (18/11) τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 είναι 7.315 εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 861.117 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 103
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.879 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Υψηλοί είναι για ακόμη μία μέρα και οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που ανέρχονται σε 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.075 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους ο αριθμός παραμένει σταθερός, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 556 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.430 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -10.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 420 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Αλλάζει η έκθεση του ΕΟΔΥ – Κρούσματα, θάνατοι και διασωληνώσεις σε εμβολιασμένους και μη

Με στόχο τη σαφή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αλλαγές στην έκθεση των κρουσμάτων covid-19. Έτσι θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Όπως είπαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Προσέθεσαν ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει. Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

Οι δύο επιστήμονες είπαν ακόμη πως το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς όπως προκύπτει, η πιο έγκαιρη διάγνωση γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διονυσία Κουκίου: Ποια είναι η Σταρ Ελλάς που έπεσε θύμα άγριας ληστείας

Πτώση αεροπλάνου στη Λάρισα: Εντοπίστηκε ο πιλότος - Νεκρός ο Σταύρος Τσιγάλογλου

Πολεμική Αεροπορία: Ατύχημα με μαχητικό F-16 στην Ανδραβίδα – Σώος ο πιλότος