ΕΛΛΑΔΑ

Ποια παιδιά θα εμβολιαστούν πρώτα - Δεν έχει συζητηθεί το self test για εμβολιασμένους μαθητές

Εμβολιασμός παιδιών
Ποια παιδιά θα κληθούν να εμβολιαστούν πρώτα κατά του κορονοϊού.
Associated Press/Sebastian Scheiner

Διευκρινίσεις για τα παιδιά που θα έχουν προτεραιότητα όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός της ομάδας 5 ως 11 ετών, έδωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, έγινε η σχετική ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών και συγκεκριμένα για το αν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες της ηλικιακής ομάδας 5 ως 11 ετών που θα έχουν προτεραιότητα. Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να χορηγηθεί δωρεάν self test και σε εμβολιασμένα παιδιά, όπως θα γίνει το διάστημα 6 ως 12 Δεκεμβρίου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν έχει πέσει στο τραπέζι, θα μπορούσε ωστόσο να συζητηθεί.

«Δεν έχει συζητηθεί self test για εμβολιασμένα παιδιά, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στα Λύκεια που έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα. Στα Δημοτικά, όπου τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περισσότερα κρούσματα. Και πάλι, όμως, το σύνολο των παιδιών 5 ως 18 ετών δεν έχει ξεπεράσει το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη φάση του φθινοπώρου», απάντησε.

Πότε εμβολιάζονται τα παιδιά 5 - 11 ετών κατά του κορονοϊού

Θετικά εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου έναντι της covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Πέμπτης (02/12/2021).

«Η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται εμβόλια και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, γιατί είναι διαφορετικά εμβόλια από αυτά που δίνονται στον γενικό πληθυσμό ως προς τη δοσολογία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Η έναρξη των εμβολιασμών αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η πρώτη παραλαβή των εμβολίων από την εταιρεία Pfizer.

Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση τη Δευτέρα (29/11/2021), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου. Η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

«Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της ΕΛΑΣ σε σπίτι δικαστικού για ναρκωτικά

Για ποιους θα απαγορευτεί η πώληση και η ενοικίαση των ακινήτων τους - Τι αλλάζει

Υπόθεση Μαρκέλλας: Την ενοχή της 34χρονης ζήτησε η εισαγγελέας - Τι είπε στην απολογία της

Ρoή Ειδήσεων