ΕΛΛΑΔΑ

Φρεγάτες - Ανάλυση Newsbomb.gr: Πού το πάνε οι ΗΠΑ; Νέα πρόταση και αιχμές για Γάλλους και Belh@rra

Φρεγάτες - Ανάλυση Newsbomb.gr: Πού το πάνε οι ΗΠΑ; Νέα πρόταση και αιχμές για Γάλλους και Belh@rra
Η αμερικανική φρεγάτα MMSC που προτάθηκε στην Ελλάδα
Lockheed Martin

Φρεγάτες: Πώς η Ουάσινγκτον επιχειρεί εμμέσως να επηρεάσει τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού για τις φρεγάτες Belh@rra – Τι επιδιώκει με την… κατόπιν εορτής αποστολή της πρότασης για τις φρεγάτες MMSC – Πώς θα το χειριστεί η Ελλάδα και πώς θα αντιδράσει ο Μακρόν μετά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ.

Προβληματισμό και ερωτήματα στο υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκάλεσε η ανακοίνωση του State Department, ότι εγκρίνεται η δυνητική πώληση τεσσάρων αμερικανικών φρεγατών στην Ελλάδα με όλο τον εξοπλισμό που έχει ζητηθεί από την Αθήνα και με ανώτατο όριο τιμής τα 6,9 δισ. δολάρια.

Αν και τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και το Πολεμικό Ναυτικό έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι «η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου Belh@rra είναι ειλημμένη» και πως σύντομα οι συμβάσεις θα βρεθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πολλοί βλέπουν με… καχυποψία την συγκεκριμένη κίνηση της Ουάσινγκτον.

Πρώτοι απ’ όλους φυσικά οι Γάλλοι, που μετά την καταστροφική γι’ αυτούς αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας και Αυστραλίας, γνωστή πλέον με τη συντομογραφία «AUKUS», βλέπουν τους Αμερικανούς να… μπλέκονται σε ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα που και πάλι έχουν συμφωνήσει, αξίας 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως με την AUKUS, η Γαλλία έχασε «χρυσή» συμφωνία ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αυστραλία για συμβατικά υποβρύχια.

«Η συμφωνία με τη Γαλλία δεν χαλάει. Η συμβασιοποίηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και το προσύμφωνο μεταξύ Αθήνας – Παρισιού έτοιμο για υπογραφές», διαμηνύουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για την απόφαση του State Department να κοινοποιήσει τώρα στην Αθήνα την πρόταση για τις φρεγάτες MMSC.

Γιατί έστειλαν τώρα οι Αμερικανοί την ανανεωμένη πρόταση για τις φρεγάτες τους;Lockheed Martin

Χτυπήματα… κάτω από τη μέση;

Πού το πάνε λοιπόν οι Αμερικανοί; Τι επιδιώκουν με την αποστολή στη Μεσογείων της LOA για τις φρεγάτες;

Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ τονίζουν ένα σημείο στο οποίο οι Γάλλοι «πονάνε». Τι εννοούμε; την έλλειψη ελληνικής συμμετοχής στην παραγωγή των νέων φρεγατών, με τις αναφορές των Αμερικανών να είναι μάλλον… αιχμηρές! «Η κατασκευή της ελληνικής μελλοντικής φρεγάτας στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία», αναφέρει η Lockheed Martin, κάνοντας εκτενή αναφορά στο παράδειγμα της μεγάλης, κοινής επένδυσης της Lockheed και της Fincantieri σε αμερικανικό ναυπηγείο της ιταλικής εταιρείας: «τα τελευταία 15 χρόνια το ναυπηγείο Fincantieri Marinette Marine (FMM) έχει μετατραπεί από ναυπηγείο με χιλιάδες υπαλλήλους». Όπως επισημαίνεται, «καθημερινά 2.500 εργάτες από το Michigan και το Wisconsin εισέρχονται από τις πύλες των ναυπηγείων FMM».

Το μήνυμα της Lockheed, που απευθύνεται στους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, είναι σαφές: με την κατασκευή της μελλοντικής φρεγάτας στην Ελλάδα θα αναζωογονηθεί η ναυπηγική βιομηχανία και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Η δεύτερη «αιχμή» προς τη Γαλλία αφορά το γεγονός πως οι φρεγάτες Belh@rra δεν έχουν δοκιμαστεί, είναι ολοκαίνουργιο πλοίο που τώρα κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Naval Group. Αντίθετα, η πρόταση για την Hellenic Frigate (HF2) αποτελεί συνέχεια της δοκιμασμένης επιχειρησιακά αμερικανικής φρεγάτας LCS και MMSC.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τους Γάλλους πως… δήθεν τυπικά έστειλαν την πρόταση στην Αθήνα, είναι προφανές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια διεκδίκησης του προγράμματος απόκτησης νέων πλοίων για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ναι, σαφώς και η συμφωνία με τους Γάλλους είναι 99% αδύνατον να «σπάσει», ωστόσο, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις. Τι θα πετύχουν; Αν όχι να ανατρέψουν τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού, να αποτελέσουν το φαβορί για το επόμενο πρόγραμμα απόκτησης πλοίων από την Ελλάδα ή να αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων πλοίων του Στόλου, όπως οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ». Οι Αμερικανοί άλλωστε γνωρίζουν πως ο ελληνικός Στόλος χρειάζεται ανανέωση και μάλιστα στην πλειοψηφία των Μονάδων επιφανείας. Γιατί λοιπόν να μην προτείνουν τις MMSC στην Αθήνα, αντί των… κορβετών για παράδειγμα που προτείνουν οι Γάλλοι;

Στο πλαίσιο αυτό, η LOA των Αμερικανών αναφέρεται και στον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, με κόστος κοντά στα 2,5 δις. ευρώ, ποσό προφανέστατα απλησίαστο για τη χώρα μας για να αναβαθμίσει πλοία 30 ετών. Άλλωστε με πολύ λιγότερα χρήματα μπορεί να αποκτήσει ολοκαίνουργιες κορβέτες.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού μας Ναυτικού.Πολεμικό Ναυτικό

Τι θα κάνει λοιπόν η Ελλάδα, με δεδομένη τη νέα πίεση της Ουάσινγκτον;

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα προ ένα: Πρώτον, η συμφωνία με τη Γαλλία για τις τρεις Belh@rra δεν χαλάει, δεν μπορεί να χαλάσει, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο τρομερό λάθος από την πολιτική ηγεσία. Δεύτερον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ακόμα διαπραγματεύεται την απόκτηση κορβετών, δεν αποκλείεται να εξετάσει την πρόταση των Αμερικανών για τις MMSC, όμως το κόστος για 4 πλοία σχεδόν στα 7 δισ. δολάρια είναι αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμα κι αν η MMSC είναι το καλύτερο πλοίο του κόσμου, που δεν είναι, σε καμία περίπτωση. Τρίτον, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, πηγές του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν πως αν είναι το κόστος αναβάθμισης να φτάσει πάνω από εκατομμύριο (σ.σ. και αυτά πολλά είναι), τότε είναι προτιμότερο να στραφούμε σε καινούργιες μονάδες ή να αναβαθμίσουμε μόνο δύο φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ». Άλλωστε, η πρόταση των Γάλλων για 3 κορβέτες κλάσης Gowind είναι εξαιρετικά συμφέρουσα οικονομικά, με το Πολεμικό Ναυτικό να την… καλοβλέπει μιας και πετυχαίνει και την απαραίτητη ομοιοτυπία μεταξύ των μονάδων επιφανείας, με δεδομένη την απόκτηση των γαλλικών Belh@rra.

Το βέβαιο είναι πως η απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας θα ληφθεί με βάση τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού και όχι με τις πιέσεις των «μνηστήρων». Βεβαίως και είναι θεμιτό το να ασκούνται πιέσεις, όμως πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού των αναγκών της κάθε χώρας και φυσικά της οικονομικής της κατάστασης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οργή από τις αποκαλύψεις για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο - Στον «αέρα» οι Ράδιο Αρβύλα

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Δείτε την ημερομηνία

Πιερία: Προφυλακίστηκαν οι 3 από τους 11 για την αρπαγή του γυμνασιάρχη