ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα – Πού υπάρχουν προβλήματα

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα – Πού υπάρχουν προβλήματα
Το λευκό πέπλο που έφερε ο “Διομήδης” κάλυψε τα ορεινά πολλών περιοχών της χώρας.
INTIME

Κακοκαιρία Διομήδης: Αγριεύει ο καιρός και ένα καθαρά χειμωνιάτικο σκηνικό καλύπτει τη χώρα, καθώς από χθες το καιρικό σύστημα «Διομήδης» επηρεάζει την Ελλάδα και υποχρέωσε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Βροχοπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και χιόνια, ειδικά σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας   

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδίως στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, καθώς επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά).

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Στην Κεντρική Μακεδονία, η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς σοβαρά προβλήματα στο εθνικό και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου. Στην Ημαθία έχει διακοπεί, από χθες το βράδυ, η κυκλοφορία στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου, λόγω πτώσης δέντρου από τη χιονόπτωση. Στην Πιερία, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα στο 12ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Ξηρολάκι, λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Στο νομό Χαλκιδικής, από χθες το βράδυ έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω βροχοπτώσεων, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας- Βραστάμων και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης - Μεταγγιτσίου. Επίσης, στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Μουδανίων - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου. Ωστόσο, αποκαταστάθηκε, σήμερα το πρωί, η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Μεγάλης Παναγιάς.

Λόγω υπερχείλισης παραπόταμου του Γαλλικού, κλειστό είναι το σημείο της επαρχιακής οδού Λειψυδρίου - Φαναρίου στο ύψος του Δ.Δ. Λειψυδρίου, στο νομό Κιλκίς.

Στο νομό Ημαθίας αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στην επαρχιακή οδό Νάουσας - Σελίου, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Βέροιας- Κοζάνης, μέσω Καστανιάς, από το 94ο έως το 98ο χιλιόμετρο, στη δημοτική οδό Νάουσας - Τριών Πέντε Πηγαδιών, στη δημοτική οδό Νάουσας - Σελίου.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, στο νομό Γρεβενών η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Γρεβενών - Τρικάλων, από το 13ο χλμ. έως το 30ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Γρεβενών - Σαμαρίνας - Βασιλίτσας, από το 13ο χλμ. έως το 48ο χλμ. και στην επαρχιακή οδό Γρεβενών - Ζιάκα - Περιβολίου - Αβδέλας, από το 13ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο δίκτυο της Καστοριάς, η χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητα στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 32ο χλμ. έως το 45ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ., σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά. Στην Κοζάνη, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Φλώρινας, αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά χρειάζονται στην εθνική οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ., στην εθνική οδό Φλώρινας - Κοζάνης, από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην εθνική οδό Φλώρινας - Νίκης, από το 1ο χλμ. έως το 18ο χλμ., στην εθνική οδό Φλώρινας - Αγίου Γερμανού, από το 31ο χλμ. έως το 45ο χλμ., στον κάθετο άξονα (Α-27) της Εγνατίας οδού Φλώρινας - Νίκης, στο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ.

Πτώσεις δέντρων στην Ημαθία, κλειστά σχολεία στην Ελασσόνα

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα στη Φλώρινα το χιόνι έφτασε τους 30 πόντους σε ορισμένα σημεία.

Ίδιες εικόνες και στα χωριό Μικρόβαλτο και Ελάτη στην Κοζάνη, όπως φαίνεται και στα επόμενα βίντεο.

Χιόνια και στα ορεινά της Π.Ε. Λάρισας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Λιβάδι Ελασσόνας ενώ στην περιοχή σήμερα θα μείνουν κλειστά και τα σχολεία.

livadi6-livadi-xionia.jpg
Με χιόνια ξύπνησαν σήμερα Τρίτη οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Ελασσόνας, όπως το Λιβάδι.onlarissa.gr

Ημαθία: Χιόνι και πτώσεις δέντρων έκλεισαν τον δρόμο για Σέλι

Το βράδυ είχαμε στον ίδιο δρόμο και έξω από το χωριό και νέες πτώσεις δέντρων που βάρυναν από την μεγάλη ποσότητα χιονιού, έσπασαν και έπεσαν κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στο σημείο κινούνταν 9 αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν, ωστόσο οι οδηγοί τους ήταν προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με κοπτικά εργαλεία, καταφέρνοντας έτσι να κόψουν, με τσεκούρια και πριόνια, μέρος του δέντρου και να απελευθερώσουν τον δρόμο.

xionia-seli.jpg
H έντονη χιονόπτωση και οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν ζημιές στα καλώδια ρεύματος.Veriotis.gr

Άμεση ήταν και η επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ανέβηκε στο σημείο για να συνδράμει στην κοπή και απομάκρυνση του δέντρου και την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, ωστόσο ο δρόμος παραμένει κλειστός μέχρι το πρωί.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στον δρόμο Σέλι – Βέροια, όπου και εκεί έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν δέντρα και κλαδιά στο οδόστρωμα. Ήδη οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής βρίσκονται στα σημεία και επιχειρούν, κόβοντας και απομακρύνοντας τα δέντρα.

xioni-seli.jpg
Εικόνες από την έντονη χιονόπτωση.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, η έντονη χιονόπτωση και οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν ζημιές στα καλώδια ρεύματος με αποτέλεσμα τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στο Σέλι και προβλήματα με τις φάσεις ρεύματος.

--3.jpg
Η έντονη χιονόπτωση προκάλεσε πτώσεις δέντρων.Veriotis.gr

Δυστυχώς, όσο όμορφη και αν είναι η λευκή εισβολή, δημιουργεί και αρκετά προβλήματα. Χρειάζεται πολλή προσοχή, ιδιαίτερα από τους οδηγούς που κινούνται στα ορεινά της Ημαθίας.

Κατά τα άλλα… μαγεία το Σέλι με τα λαμπιόνια του «θαμμένο» στο χιόνι…!

Δείτε την gallery:

Κακοκαιρία Διομήδης: Έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου

Tην Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων σε τμήματα του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και προς το βράδυ της Βόρειας Πελοποννήσου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης. Τη νύχτα προς Τετάρτη θα χιονίσει σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και ανατολικής χώρας και σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 10, στην Ήπειρο από 1 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες, ενώ τη νύχτα προς Τετάρτη θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν μετά το μεσημέρι στα ορεινά και τη νύχτα προς Τετάρτη σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και προς το βράδυ σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Κακοκαιρία Διομήδης: Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης» .

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική. Επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Τέλος, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θα μαζέψει κάποιος επιτέλους τον Άρη Πορτοσάλτε;

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς θα λάβετε έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

Παράταση μέτρων για μια εβδομάδα «δείχνουν» οι τελευταίες πληροφορίες

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)