ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση για το κήτος που «επέλεξε» να βγει στον Άλιμο για βοήθεια: Πάσχει από σοβαρή πάθηση

Συγκίνηση για το κήτος που «επέλεξε» να βγει στον Άλιμο για βοήθεια: Πάσχει από σοβαρή πάθηση
Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το κήτος έδιειξαν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια
ΙΝΤΙΜΕ

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το κήτος έδιειξαν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια

Συγκίνηση έχει προκαλέσει η σοβαρότατη περιπέτεια που περνάει το κήτος που βγήκε στα ρηχά στον Άλιμο το πρωί της Παρασκευής και μοιάζει με φάλαινα αν και στην πραγματικότητα είναι ένα φαλαινοδέλφινο ζιφιός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε το κήτος με την παρέμβαση ειδικά εκπαιδευμένου κτηνίατρου και νοσηλευτή έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια του ζιφιού είναι υψηλά δείγμα ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, πιθανότατα εγκεφαλίτιδα.

Όπως λένε, μάλιστα, ειδικοί αυτός και όχι κάποιος τραυματισμός που υπέστη είναι ο λόγος για τον οποίο το μεγαλόσωμο ζώο βάρους περίπου 250 κιλών και μήκους περίπου 3 μέτρων «επέλεξε» να έρθει στα ρηχά αναζητώντας βοήθεια.

Στο κήτος έχει χορηγηθεί ειδικά προσαρμοσμένος ορός αλλά και μια κορτιζονούχα ένεση αλλά οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν είναι ευοίωνες για την τύχη του ζώου.

Στην περιοχή βρίσκονται εθελοντές του εξειδικευμένου στη διαχείριση κητωδών δικτύου Αρίωνα, νοσηλευτής από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και εξειδικευμένος στα κητώδη κτηνίατρος ενώ συνδρομή παρέχει και το Λιμενικό.

Εκτός από την σοβαρή πάθηση, το κήτος, σύμφωνα με την κτηνίατρο, Ευγενία Σκουντζού, έχει υποστεί κάταγμα στη γνάθο. «Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι το κητώδες βγήκε έξω για να αναζητήσει βοήθεια και δεν ξέρω ακόμα πώς θα το βοηθήσουμε» πρόσθεσε η κυρία Σκουντζού.

Παρόλα αυτά η ίδια είπε «δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξετάσεις» προσθέτοντας ότι «αν μπορεί το κητώδες θα το οδηγήσουμε προς τα έξω αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα».

Η επιχείρηση παροχής βοήθειας προς τη φάλαινα έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής με τη συμμετοχή του Λιμενικού αλλά και κτηνιάτρων προκειμένου να σωθεί το μεγαλόσωμο κητώδες.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ειδικοί πήραν δείγμα αίματος από τη φάλαινα καθώς όπως εξηγούσαν νωρίτερα κτηνίατροι έπρεπε να διακριβωθεί αν ο ζιφιός βγήκε στα ρηχά επειδή τραυματίστηκε ή επειδή έχει προσβληθεί από κάποιο ιό.

«Η πρώτη εικόνα είναι δύσκολη γιατί αυτά τα ζώα ζουν σε βάθη μεγαλύτερα του 1χλμ. και για να έχει βγει στα ρηχά πρέπει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς που έδωσε το «παρών» στην παραλία του Αλίμου.

Όπως τόνισε αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι «το ζώο δεν πρέπει να μετακινηθεί».

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων εκτιμώντας ότι «συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου πρόκειται για την ίδια φάλαινα που εντοπίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή της Βουλιαγμένης και μεταφέρθηκε στα ανοιχτά επιστρέφοντας, άγνωστο ακόμα γιατί, στα ρηχά του Αλίμου.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Τι είναι ο ζιφιός

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Φραντζή, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» ο ζιφιός είναι «ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας».

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο ζιφιός εντοπίζεται συνήθως στην ελληνική τάφρο που ξεκινά από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κητώδες που ανάλογα την ηλικία του και το φύλο του φτάνει στη Μεσόγειο τα 5,5 μ.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Όπως αποκάλυψε εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.

«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση και αγωνία για τη φάλαινα στον Άλιμο: Δραματικές στιγμές on air για τη διάσωσή της

Ζίφιος: Σπάνιο είδος φαλαινοειδούς έχασε τον προσανατολισμό του και έφτασε στη Βουλιαγμένη (pics)