ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία της μαγειρίτσας και πώς θα την ετοιμάσουμε παραδοσιακά

Η ιστορία της μαγειρίτσας και πώς θα την ετοιμάσουμε παραδοσιακά

Το παραδοσιακό φαγητό που προτιμούν οι πιστοί αμέσως μετά το τέλος της Σαρακοστής, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Το τραπέζι της Ανάστασης, δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη μαγειρίτσα, ένα πιάτο που αποτελεί κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και το οποίο έχουμε συνδέσει με κάποιες από τις πιο πολύτιμες οικογενειακές μας αναμνήσεις. Ποια είναι, λοιπόν, η ιστορία πίσω από το μαγείρεμα και την απόλαυση της μαγειρίτσας; Γιατί επιλέγουμε διαχρονικά αυτό το πιάτο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και πώς θα το ετοιμάσουμε παραδοσιακά στο σπίτι;

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως η μαγειρίτσα αποτελεί ένα πιάτο που προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή μας στην κρεατοφαγία, έπειτα από τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ακρίβεια, αυτή η πλούσια σούπα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και το πλούσιο πασχαλινό γεύμα, με το σούβλισμα του οβελία, αφού πρόκειται για το πρώτο πιάτο με κρέας που καταναλώνουμε, έπειτα από τη 40ήμερη νηστεία.

Ουσιαστικά, η μαγειρίτσα προετοιμάζει το στομάχι μας για την κρεατοφαγία και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, χάρη στα συστατικά που περιέχει και τα οποία δρουν ευεργετικά για το στομάχι μας. Συγκεκριμένα, να αναφέρουμε ότι τα υλικά που περιέχει η μαγειρίτσα, δηλαδή τα συκωτάκια και τα εντόσθια, περιέχουν υψηλές ποσότητες απορροφήσιμου αιμικού σιδήρου -που έχει περιοριστεί σημαντικά από τον οργανισμό μας λόγω της νηστείας της Σαρακοστής- καθώς και ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υψηλής ποιότητας αμινοξέα, Β-βιταμίνες, συνένζυμο Q10 και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Κ, οι οποίες προάγουν την απορρόφηση μετάλλων.

Πώς θα ετοιμάσουμε στο σπίτι την παραδοσιακή μαγειρίτσα

Για εμάς, λοιπόν, που θέλουμε να τηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, από το αναστάσιμο δείπνο δεν γίνεται να απουσιάζει η μαγειρίτσα. Για να ετοιμάσουμε παραδοσιακά τη μαγειρίτσα στο σπίτι, λοιπόν, θα χρειαστούμε στην κουζίνα μας τα εξής υλικά:

  • 1 κιλό συκωταριά αρνίσια (και τα γλυκάδια)
  • 1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 αντίδια χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/3 κούπα τσαγιού ρύζι γλασέ

Για το αβγολέμονο:

  • 3 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι και πιπέρι

Ξεκινάμε την παρασκευή της μαγειρίτσας, πλένοντας αρχικά καλά τη συκωταριά μαζί με τα πνευμόνια και τα γλυκάδια και βάζοντάς τα σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τη συκωταριά με το ψαλίδι της κουζίνας σε πολύ μικρά κομμάτια, στο μέγεθος ζαριού. Συνεχίζουμε σοτάροντας τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς μαζί με τα γλυκάδια. Τα τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 10 περίπου λεπτά και μετά, ρίχνουμε τα αντίδια, το αλάτι και το πιπέρι.

Το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε νερό στην κατσαρόλα -μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά- και να βράσουμε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προτού τελειώσει το βράσιμο, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ρύζι.

Όσο για το αβγολέμονο, χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά και στη συνέχεια, προσθέτουμε τους κρόκους στη μαρέγκα, χτυπάμε και αναμειγνύουμε καλά. Μετά στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό τους στο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζουμί από τη μαγειρίτσα, χτυπώντας συνεχώς και γρήγορα το μείγμα.

Όταν θα έχουμε βάλει αρκετό ζουμί, θα ρίξουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και θα την κουνήσουμε ελαφρά, ώστε να πάει το αβγολέμονο παντού. Μένει να σερβίρουμε τη μαγειρίτσα μας και να την απολαύσουμε ζεστή, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022