ΕΛΛΑΔΑ

Οι χάκερ ήταν …Ζωνιανοί!

Οι χάκερ ήταν …Ζωνιανοί!

Από τα Ζωνιανά εξαπολύθηκε η κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε πως παλιότερα ο ΙΣΘ είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια στο σύστημα.

Οι περισσότερες επισκέψεις, όταν το site έγινε στόχος των hackers, ήταν από το κρητικό χωριό.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Εξαδάχτυλος τόνισε: «Η προσφυγή του Συλλόγου εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι το σύστημα είναι ασφαλές. Η δίκη πήρε αναβολή.

Λίγο πριν το Πάσχα διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι μόνο έγραψαν ενάμισι εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 γιατρών. Από το υπουργείο Υγείας είπαν ότι αναχαίτισαν την επίθεση των χάκερ. Γελοιοποιήθηκαν όμως. Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι ζήτησαν να αλλάξουν οι κωδικοί των γιατρών; Και μένουν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα: Γιατί άφησαν ανοιχτό το σύστημα ; Τι διασύνδεση έχουν με αυτούς που αφήνουν ανοιχτό το σύστημα; Και γιατί έδωσαν 24 εκατομμύρια για ένα σύστημα που έμεινε επίτηδες ανοιχτό;

Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Και ενέργειες όπως οι παραβιάσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταγράφηκαν, μαρτυρούν και τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν».