Πάσχα στην Ελλάδα έκαναν παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία
Η 20χρονη Λυδία και η 19χρονη Μαργαρίτα Σεμτσένκο είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία και συνοδεύουν την ανήλικη αδερφή τους Άννα μακριά από την δίνη του πολέμου
ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στην Ελλάδα έκαναν παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τι λένε στο Newsbomb.gr για τον πόλεμο που τους στέρησε την οικογένεια τους

Πάσχα μακριά από το σπίτι τους έκαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι-ανάμεσα τους και παιδιά- λόγω του πολέμου. Είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά η μεγαλύτερη αλήθεια της θρησκείας μας που δεν είναι άλλη από την Ανάσταση του Θεανθρώπου δε στάθηκε ικανή για να σωπάσουν τα πυρά.

Εδώ και λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει καταφύγιο παιδιά και οι μητέρες τους ή οι συνοδοί τους που έχουν έρθει από την Ουκρανία.

Αναζητώντας μια χώρα που θα ήταν ασφαλείς βρήκαν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει τα σύνορα χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα παιδιά αυτά συνοδεύονται αν όχι από τις ίδιες τις μητέρες τους, από κάποια γυναίκα γειτόνισσα, συγγενή, ή οικογενειακή φίλη. Εκπρόσωποι της Ελληνο-Ουκρανικής κοινότητας και των αρχών, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Στον Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας φιλοξενώντας Ουκρανούς πρόσφυγες, σε ξενοδοχείο και σε ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά.

Πρόκειται για 25 Ουκρανούς, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, στους οποίους ο Δήμος Πειραιά θα παρέχει για τουλάχιστον έναν μήνα και για όσο διάστημα απαιτηθεί διαμονή, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μια κίνηση ανθρωπιάς και Ειρήνης από την χώρα που την «γέννησε» και μνημονεύτηκε από τον Αριστοφάνη. Ο Πειραιάς επέδειξε αντανακλαστικά και ευελιξία προσφέροντας θαλπωρή και ασφάλεια σε ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων.

«Μας λείπει η οικογένεια μας»

Η 20χρονη Λυδία και η 19χρονη Μαργαρίτα Σεμτσένκο είναι συνοδοί της μικρής τους αδερφής της Άννας που είναι μόλις 9 χρονών. Το φετινό Πάσχα δεν βρήκε μαζί την μεγάλη τους οικογένεια καθώς οι άλλες δύο αδερφές τους είναι στην Γερμανία και οι γονείς τους στο Χάρκοβο. Συγκεκριμένα λένε στο Newsbomb.gr «Έχουμε μεγάλη οικογένεια. Οι τρεις αδερφές είμαστε εδώ και άλλες δύο είναι στην Γερμανία και οι γονείς μας είναι στο Χάρκοβο. Όλοι θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος γρήγορα και να ανταμώσουμε ξανά όλη η οικογένεια στο σπίτι μας».

Σε ερώτηση που τους έθεσε το Newsbomb.gr σχετικά με την διαμονή τους στην Ελλάδα η 19χρονη Μαργαρίτα το μόνο που σκέφτεται είναι να ενωθεί όλη της η οικογένεια ξανά.

«Εδώ που είμαι τώρα είναι πάρα πολύ όμορφα αλλά το μόνο που θέλω είναι να τελειώσει ο πόλεμος να βρεθώ πάλι με τους δικούς μου», την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Λυδία, «Η ζωή στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή γιατί μας φέρονται με αγάπη και με στοργή αλλά από την άλλη μας λείπει το σπίτι μας, οι δικοί μας άνθρωποι. Μιλάμε κάθε μέρα μέσω μηνυμάτων με τους γονείς, με τις αδερφές μας. Μου λείπουν όλοι» και στην συνέχεια υπογραμμίζει, «Αυτός ο πόλεμος έφερε αναστάτωση σε όλους μας. Άλλαξε τελείως τη ζωή μας. Αυτός ο πόλεμος είναι ένα μάθημα για όλους μας. Γιατί είχαμε τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά πλέον έχουμε άλλα. Να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος να γυρίσουμε στην κανονικότητα μας. Η Ειρήνη είναι πολύτιμος πυλώνας για την ζωή όλων μας».

Η 20χρονη Λυδία και η 19χρονη Μαργαρίτα Σεμτσένκο είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία και συνοδεύουν την ανήλικη αδερφή τους Άννα μακριά από την δίνη του πολέμου

4,3 εκατ. παιδιά έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Στον ένα μήνα πολέμου στην Ουκρανία είχαν εκτοπιστεί περίπου 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερα από τα μισά από τον εκτιμώμενο πληθυσμό των 7,5 εκατομμυρίων παιδιών της χώρας, σύμφωνα με τη UNICEF.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσον αφορά την ταχύτητα εκτοπισμού παιδιών, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

«Πρόκειται για ένα ζοφερό ορόσημο που θα μπορούσε να έχει μόνιμες συνέπειες για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. «Η ασφάλεια, η ευημερία και η πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες απειλούνται από τη συνεχή φρικτή βία», σημείωσε.