ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για λίστα παρακολουθήσεων: «Απίστευτο ψέμα»

Κυριάκος Μητσοτάκης για λίστα παρακολουθήσεων: «Απίστευτο ψέμα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, στη σκιά των αποκαλύψεων για την υπόθεση των υποκλοπών, της ακρίβειας που μειώνει δραστικά το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και των διαρκώς αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις ο υπουργός απάντησε φανερά οργισμένος για τα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα τα τελευταία 24ωρα.

«Δώσατε εντολή στην ΕΥΠ να παρακολουθήσουν πολιτικούς και δημοσιογράφους;»

«Απίστευτο ψέμα. Ένα δημοσίευμα παρουσιάζει ονόματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά. Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Ποια είναι η δική μου άμυνα;

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Είναι ντροπή και αίσχος να λέει κανείς ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό του. Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη να ζητήσει αποδείξεις. Αν δεν τα φέρει ο Βαξεβάνης δεν θα είναι συκοφάντης αλλά εθνικά επικίνδυνος.

Πίσω από τον Βαξεβάνη είναι ο Τσίπρας. Δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Αποκάλυψε όμως τη λίστα Λαγκάρντ ο Βαξεβάνης;

«Ο κύριος Βαξεβάνης είναι αυτός. Δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου».

Και το καλοκαίρι η Καθημερινή μιλούσε για άλλες 7 παρακολουθήσεις εκτός του Ανδρουλάκη;

«Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator. Τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ. Δεν γνωρίζω από ποιον και πρέπει να το μάθουμε. Θα το ξεδιαλύνουμε και θα ψηφίσουμε διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά. Δεν ήταν η ΕΥΠ και δεν είχα ανάμειξη. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δεν νοείται σε μια Δημοκρατία. Εδώ και 7 χρόνια στοχοποιούμε προσωπικά γιατί έχω αναλάβει να σύρω τη χώρα σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού».

Κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν ρίχνει άπλετο φως; Γιατί δεν πήγε ο Δημητριάδης να καταθέσει;

«Πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας»

Στην ερώτηση Τσίπρα για το Predator γιατί δεν πάτε; Τον Δημητριάδη γιατί τον διώξατε;

Γιατί είχαν την πολιτική ευθύνη. Οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες αλλά δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που θα ήθελα. Δεν έχω αποφύγει καμία αναμέτρηση. Αν ο Τσίπρας θέλει να αναμετρηθούμε, τον προκαλώ σήμερα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας να συζητήσουμε για όλα. Να τοποθετηθεί και η Βουλή αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Και να ξέρετε ότι θα πάρει απάντηση. Ξέρετε μιλώ με τους υπουργούς μου καθημερινά. Μιλώ από το τριψήφιο, εμπιστεύομαι τους υπουργούς μου, αλλιώς τους απομακρύνω. Θέλω να καταλάβετε την οργή μου. Να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο με τον υπουργό μου και μετά τον παρακολουθώ. Χωρίς καμία απόδειξη.