ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Οι αναδοχές, τα συμφέροντα και το σκάνδαλο

Κιβωτός του Κόσμου: Οι αναδοχές, τα συμφέροντα και το σκάνδαλο
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ένα νέο σκάνδαλο, το οποίο αφορά στις αναδοχές παιδιών, έρχεται στην επιφάνεια μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν από τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου. Πώς απέρριπταν αιτήσεις και πώς έγιναν δεκτές αιτήσεις στελεχών της ΜΚΟ. Τι δηλώνει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου για τα συμφέροντα στην παιδική προστασία.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου και φαίνεται πως το σκάνδαλο δεν σταματά μόνο στην ασέλγεια και την κακοποίηση σε βάρος των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Real News», ένα ακόμα – ενδεχομένως και μεγαλύτερο – σκάνδαλο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά αναδοχές παιδιών.

Όπως αναφέρει στο κεντρικό της θέμα η εφημερίδα, οι υπεύθυνοι της Κιβωτού του Κόσμου απέρριπταν δεκάδες αιτήσεις από ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, πληρούσαν τα κριτήρια αλλά εισέπρατταν αρνητικές απαντήσεις. Αντίθετα, άνθρωποι που φέρονται να σχετίζονται με την οργάνωση και τον πατέρα Αντώνιο, είχαν γίνει ανάδοχοι παιδιών από τις δομές και καρπώνονταν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις!

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι κοινωνικοί λειτουργεί της Κιβωτού του Κόσμου απέρριπταν τα αιτήματα αναδοχής, προβάλλοντας κάθε φορά και διαφορετική δικαιολογία. Στη σχετική πλατφόρμα (www.anynet.gr), όμως, παρατηρήθηκαν ελλείψεις, σφάλματα και παρατυπίες στα στοιχεία που καταχωρούσαν τα ιδιωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και η Κιβωτός του Κόσμου. Τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκαναν τον σχετικό έλεγχο και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.

Παράλληλα, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ένας 34χρονος συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου, παρουσιάζεται ως ανάδοχος ενός 4χρονου κοριτσιού από την Κιβωτό του Κόσμου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολλοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν πληρούσε τα κριτήρια, πλην όμως, καρπώθηκε το επίδομα που χορηγείται στους ανάδοχους γονείς από το κράτος και ξεκινά από τα 325 ευρώ. Επιπλέον, τονίζεται πως οι περισσότεροι φορείς σαν την Κιβωτό του Κόσμου είναι πολέμιοι της αναδοχής. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να εμφανίζουν πολλά φιλοξενούμενα παιδιά, έτσι ώστε να προσελκύουν ολοένα και περισσότερες δωρεές από ανθρώπους που θεωρούν ότι θα βοηθήσουν δωρίζοντας χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό αγαθό.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για αυτές τις πρακτικές και τα συμφέροντα που υπάρχουν στην παιδική προστασία, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα». Μιλώντας για το γεγονός ότι χρειάστηκαν περίπου δύο αιώνες για να θεσμοθετηθεί πλαίσιο κανόνων από την πολιτεία για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, ανέφερε ότι η ίδια είχε αναρωτηθεί γιατί αυτό δεν υπήρχε και πως σοκαρίστηκε όταν αντιλήφθηκε την κατάσταση που είχε να διαχειριστεί.

«Δεν υπήρχε εικόνα σχετικά με την παιδική προστασία. Το συγκεκριμένο υφυπουργείο ανέλαβε ξεχωριστή υπόσταση πολύ πρόσφατα και ως αποτέλεσμα της μνημονιακής περιόδου. Με την ένταξή του στο Εργασίας έγινε η συγκέντρωση όλων των προνοιακών επιδομάτων, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν και υπερπολλαπλασιάστηκαν. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αυτή τη στιγμή μια Πρόνοια με προϋπολογισμό κοντά στα 5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο και από τον προϋπολογισμό του Παιδείας. Οπότε πλέον έχουμε ένα υπουργείο με υπόσταση και με μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Είναι σαφές ότι η παιδική προστασία είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας», σχολίασε.

«Φτάσαμε στο 2022 για να μπει η λέξη αναδοχή στα στόματα των Ελλήνων, χωρίς να έχει μπει στο σπίτι ων Ελλήνων. Και πάλι, σίγουρα σε μικρότερο κομμάτι από ό,τι θα θέλαμε», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «Εγώ μέσα στη χρονιά υπέφερα όταν έβαλα κανόνες. Υπέφερα γιατί με πολέμησαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αντί να συσπειρωθούμε όλοι. Και όταν λέω όλοι, εννοώ τους 300 βουλευτές».

Η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για τα συμφέροντα στην παιδική προστασία.INTIME

Αναφορικά με τα συμφέροντα, ανέφερε «είναι προφανές πλέον ότι υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία. Τρεις στις τέσσερις δομές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Οι τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται, βγαίνουν από δημόσιες δομές», υπογράμμισε. «Δεν γίνεται στις δομές να βάζουν τα παιδιά να λένε ότι «εδώ είναι το σπίτι μας». Δεν είναι το σπίτι τους. Είναι μια δομή προσωρινής φιλοξενίας, όπου το κράτος πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να είναι όσο πιο προσωρινή γίνεται και όσο πιο καλή γίνεται για τα παιδιά», επεσήμανε.

Επιπλέον ανέφερε πως η παρέμβαση για την αναδοχή θεωρείται επιτυχημένη, παραθέτοντας στοιχεία. «Το 2019 ξεκινήσαμε με 2.400 παιδιά και τώρα είμαστε κοντά στα 1.400. Επίσης έχουμε υπερδιπλασιάσει τις αναδοχές με 245% περισσότερους αναδόχους. Τον Δεκέμβριο του 2020 είχαμε 150 ενεργές αναδοχές και τον Οκτώβριο του 2022 είχαν γίνει 517. Έχουμε βεβαίως 1.400 παιδιά ακόμα σε δομές, χρειάζεται πολλή βελτίωση ακόμα», τόνισε.

Σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου ανέφερε πως γνωρίζει ότι ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενεί σε δομές είναι 136 και αποτελούν το 10% των παιδιών της χώρας. Όπως είπε, ο αριθμός 500 που ανέφερε η Κιβωτός για τα παιδιά προκύπτει από την πρόσθεσε παιδιών που πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό σταθμό της οργάνωσης και στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης που διατηρεί.

Όπως δήλωσε, το υπουργείο έστειλε στην Κιβωτό του Κόσμου τα σχετικά έγγραφα για το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης κάθε παιδιού και μετά από αυτό, άλλαξε το καθεστώς για το 60% των παιδιών γιατί «είχαν κάνει λάθος δηλώσεις. Για παράδειγμα είχε δηλώσει «δεν αποκαθίσταται» για παιδί που το είχε 8 χρόνια. Τι δεν αποκαθίσταται αν το έχεις 8 χρόνια; Έλεγε «επιστροφή στη βιολογική οικογένεια», όταν το παιδί έχει να δει τους γονείς του έξι χρόνια. ποιον ξεγελάς; Δεν γινόταν σωστή αξιολόγηση».

«Άλλαξαν το 60% των δηλώσεών τους και τώρα έχουμε πολλά παιδιά που βγαίνουν σε πρόταση σύνδεσης με ανάδοχες οικογένειες, τον τελευταίο μήνα», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Σχετικές ειδήσεις