ΕΛΛΑΔΑ

Οικονόμου: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Οικονόμου: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Γιάννης Οικονόμου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στα σενάρια πρόωρων εκλογών μετά το «Μυρίζει εκλογές» του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν το 2023, όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο 2023, στο τέλος της 4ετίας, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο και πλησιάζουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών συντακτών, αναφορικά με την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «μυρίζει εκλογές».

Αναφερόμενος στις βολές της αντιπολίτευσης «περί ενδεχόμενης νοθείας», είπε ότι η αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στις εκλογές είναι από τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης που κανείς δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει. Χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικό το ότι κάποιοι οικοδομούν γραμμή άμυνας για ενδεχόμενο ήττας και εντάσσουν στην επιχειρηματολογία τους τέτοια ανυπόστατα πράγματα. Γνήσια θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος του λαού».

Αναφορικά με την κατανομή των εδρών μετά την απογραφή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έχουμε καινούργια πληθυσμιακά δεδομένα τα οποία θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες εκλογές και ότι «αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα στο τέλος του έτους. Αναμένεται αλλαγή εδρών σε κάποιες περιφέρειες αλλά να περιμένουμε».

«Καμία σκιά πάνω από το θέμα των παρακολουθήσεων»

Σχετικά με θέμα των παρακολουθήσεων με το predator και το εάν θα καταφύγει ο ίδιος στη δικαιοσύνη εναντίον «όσων σας παρακολουθούσαν» ο κ. Οικονόμου είπε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και καλεί όσους έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν». Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τα λογισμικά και σύντομα οι προτάσεις θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο και "θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μη μείνει καμία σκιά πάνω από το θέμα αυτό. Αυτό πρέπει να κάνουν όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία".

Είπε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ούτε πληροφορίες ότι παρακολουθείται ο ίδιος. «Δεν μου προσκόμισε ούτε ο κ. Βαξεβάνης» προσέθεσε.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων και ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο θέμα (Μπίτζιο, Λαβράνο) ενώ προσέθεσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον κ. Δημητριάδη για το ζήτημα της φερόμενης δικής του παρακολούθησης. "Η αντίδραση της κυβέρνησης καλύπτει απόλυτα κι εμένα" είπε.

Ερωτώμενος για το εάν θα δέχονταν η κυβέρνηση να εξεταστούν τα κινητά κυβερνητικών στελεχών για το εάν μολύνθηκαν από κακόβουλο λογισμικό, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά πάνω από το θέμα, ώστε οι πιθανοί αυτουργοί να υποστούν τις συνέπειες του νόμου και να αναδειχθεί η κατασκοπευτική διάσταση του θέματος που δημοσιεύεται σε νουβέλες».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών είπε ότι η κυβέρνηση καλύπτει ένα τεράστιο νομικό κενό που υπήρχε στο θέμα των κακόβουλων λογισμικών και προχωρά στην καθολική απαγόρευση τους. Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, και είπε ότι «ο εκδότης της εφημερίδας (σ.σ.Ντοκουμέντο) είχε παρουσιαστεί στην αρμόδια εισαγγελέα να προσκομίσει στοιχεία και θεωρώ αυτονόητο ότι πήγε στοιχεία και ότι θα υπέδειξε και μάρτυρες, και θεωρώ αυτονόητο ότι όλη η διαδικασία θα τρέξει».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Κάρολου

Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασίλειου Κάρολο τον 3ο, και στο εάν θα θέσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι θα συζητηθούν στη συνάντηση μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ προσέθεσε ότι δεν θα υπάρχει συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

«Η χώρα μας σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών»

Απαντώντας σε ερώτημα για τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν για τους μουσουλμάνους στη Θράκη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «η χώρα μας σέβεται απολύτως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών τηρεί τις υποχρεώσεις της από το σύνταγμα» και κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι η χώρα που δεν σέβεται τις μειονότητες. «Μακάρι μιμητές μας να ήταν κι άλλες χώρες, στις οποίες όμως η Ιστορία προσφέρει αποστομωτικές απαντήσεις για το πως συμπεριφέρθηκαν, όπως για παράδειγμα η Τουρκία».

Σχετικά με δηλώσεις του κ. Τέλογλου, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι από την αρχή «είπαμε ότι υπάρχει η δικαιοσύνη που έχει σε εξέλιξη έρευνα, υπάρχει θέμα με κακόβουλα λογισμικά από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θέμα αμιγώς ελληνικό, και υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση συνδράμει από την πρώτη στιγμή να κάνει η δικαιοσύνη αυτό που απαιτείται, ώστε γρήγορα να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Δεν μπορούμε όμως να μην αναδείξουμε το ανυπόστατο μιας σειράς δημοσιευμάτων που μιλούν για κατασκόπους που έπαιξαν ρόλο στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, που έπεισαν τον κ. Τσίπρα να πάει σε κότερο και να του δημιουργήσουν ζητήματα, και έχουν αποφασίσει ότι ο εγκέφαλος ήταν ο πρωθυπουργός. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει φως» είπε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Ποιες απαντήσεις δόθηκαν στο Βέλγιο στην Ισπανία κλπ; Η δικαιοσύνη θα οδηγήσει και στην πραγματικότητα και θα αναδείξει τον μύθο».

Πλαφόν ενέργειας: «Η πρόταση της Κομισιόν δεν μας καλύπτει»

Για το πλαφόν στην ενέργεια και την ευρωπαϊκή πρόταση είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ η κυβέρνηση έχει σχέδιο στήριξης της κοινωνίας ώστε να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέσω της ανάκτησης χρημάτων από την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων.

«Διατυπώσαμε τις θέσεις μας στο θέμα του πλαφόν, η πρόταση της Κομισιόν δεν μας καλύπτει, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια πρόταση με αντίκρισμα» είπε.