ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Πολύ πιθανό να έρθει μια πολική «βόμβα» και στην Ελλάδα

Λέκκας: Πολύ πιθανό να έρθει μια πολική «βόμβα» και στην Ελλάδα
Associated Press

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η κακοκαιρία που πλήττει της ΗΠΑ μπορεί να παρατηρηθούν και στη χώρα μας, δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας όπως η χιονοθύελλα που σφυροκοπά τις ΗΠΑ ενδέχεται να πλήξει και τη χώρα μας τόνισε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Με δεδομένη την έξαρση της κλιματικής κρίσης, ακόμα και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μια ανάλογη «πολική βόμβα», όπως είπε ο κ. Λέκκας. «Είναι πολύ πιθανό, δεν αποκλείεται» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ανέφερε τα εξής:

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει εμείς να κάνουμε ως χώρα είναι να προσαρμοστούμε γι’ αυτές τις καταστάσεις που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», επεσήμανε ο ίδιος.

Ενώ όσον αφορά στη «χιονοθύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν υπάκουσαν τις εντολές οι οποίες δόθηκαν».

Κατέληξε λέγοντας ότι «όταν σε μια περιοχή μπορεί να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή μικρές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη είναι πιθανόν να εμφανίζονται εντελώς αντίθετα φαινόμενα για να διατηρείται η ισορροπία συνολικά στο σύστημα της ατμόσφαιρας, εκεί όπου εξελίσσονται τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα».

Σχετικές ειδήσεις