ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

EMAK: Οι πιο δύσκολες στιγμές των διασωστών και οι συγκινητικές ιστορίες

EMAK: Οι πιο δύσκολες στιγμές των διασωστών και οι συγκινητικές ιστορίες
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Συγκίνησαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ οι οποίοι διηγήθηκαν τα όσα έζησαν στην Αντιόχεια της Τουρκίας ψάχνοντας για ζωές στα συντρίμμια - Τα δυνατά μηνύματα και τα έντονα συναισθήματα

Η Ελληνική Αποστολή που μετείχε στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου μετά από έναν τεράστιο αγώνα που έδωσαν για να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές μπορούσαν.

Το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου οι εκπρόσωποι της αποστολής μίλησαν για τα όσα βίωσαν από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στη γειτονική χώρα αλλά και τα συναισθήματα που τους κατέκλυσαν μετά το πέρας της αποστολής τους. Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσαν ο Πυραγός Νίκας Κωνσταντίνος, ο Ιατρός Σωκράτης Δούκας, ο Πυραγός Κρικέλης Θωμάς, ο διασώστης του ΕΚΑΒ, Αραβάνης Ευθύμης και ο Επιπυραγός Γιαννόπουλος Παναγιώτης.

Η Ελληνική Αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο και αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού των διεθνών δυνάμεων. Όταν δημιούργησαν το γραφείο συλλογής πληροφοριών για τους εγκλωβισμένους αποτέλεσαν την πρώτη πηγή παροχής πληροφοριών στο διεθνές κέντρο συντονισμού. Οι ενέργειες που έπραξαν όταν πρωτοέφτασαν ήταν να μαζέψουν πληροφορίες από ντόπιους, να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα και να μάθουν που υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

ΕΜΑΚ: Οι πιο δυνατές στιγμές που έζησαν στα χαλάσματα του φονικού σεισμού

Οι διασώστες, οι πυροσβέστες και οι γιατροί της Ελληνικής Αποστολής έζησαν πολύ δυνατές στιγμές κατά την παραμονή τους και το έργο τους στην Αντιόχεια. Οι φωνές των ανθρώπων στα χαλάσματα ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. «Θαμμένοι, ζωντανοί. Χανόντουσαν οι φωνές μέρα με τη μέρα», ανέφερε ο διασώστης του ΕΚΑΒ, κ. Αραβάνης.

Η διάσωση της μικρής Αϊρίν, η οποία διήρκησε πολλές ώρες ήταν ακόμα μια συγκλονιστική στιγμή. «Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος. Η στιγμή που τη βγάλαμε ήταν πολύ δυνατή», ανέφερε ο πυραγός κ. Νίκας. «Είχε φιλική διάθεση ακόμα και όταν μας είπε να της κόψουμε το πόδι αν χρειαστεί, χαμογελούσε», είπε χαρακτηριστικά ο πυραγός κ. Κρικέλης.

Ένα αγοράκι ζητούσε νερό απεγνωσμένα από τον πυραγό για να ξεδιψάσει «Ήταν στα όρια του. Μου έπιανε το χέρι για να του δίνω νερό και μου έλεγε ότι ήταν στο 10%», είπε συγκινημένος.

Για τον ιατρό κ. Δούκα ένα αγοράκι γύρω στα 7 που τον ρώτησε αν θέλει μπισκότα, ήταν η πιο δυνατή στιγμή που τον έκανε να συγκινηθεί.

ΕΜΑΚ: Τα συναισθήματα της πρώτης ημέρας στην Τουρκία

Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε η Ελληνική Αποστολή όταν έφτασε στην Τουρκία ήταν μια εικόνα σύγχρονης πόλης που έχει ισοπεδωθεί. Περίμεναν περίπου μιαμιση ώρα για να έρθει βανάκι να τους μεταφέρει από το αεροδρόμιο στην κατεστραμμένη πόλη. Οι διασώστες θέλανε τόσο πολύ να ξεκινήσουν να βοηθάνε και να δώσουν ότι είχαν και δεν είχαν. Μόλις κατέβηκαν στην Αντιόχεια οι ντόπιοι άρχισαν να τους δίνουν πληροφορίες για το που βρίσκονται εγκλωβισμένοι δικοί τους άνθρωποι. «Είμαστε υπερήφανοι ο ένας για τον άλλον», ανέφερε ένας από τους διασώστες.

«Συζητήσαμε αρκετά τις προτεραιότητες που έπρεπε να θέσουμε προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθούμε και να επιχειρήσουμε στο πεδίο. Εγκαταστήσαμε ένα τοπικό δίκτυο ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες και τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος, δηλαδή να απεικονίσουμε σε χάρτες, περιοχές όπου οι πληροφορίες αναφέρονταν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια. Ουσιαστικά οι ντόπιοι πληθυσμοί είναι αυτοί οι οποίοι μας έδωσαν πληροφορίες και μας βοήθησαν ώστε να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε από μόνοι μας περιοχές ενδιαφέροντος, περιοχές όπου δυνητικά υπήρχαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Κι αυτό, πράξαμε συνειδητοποιημένοι για το είδος της αποστολής μας, για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να επιχειρήσουμε. Νιώθω περήφανος πάρα πολύ για την ομάδα μου, όσο και για τα αποτελέσματα που παραγάγαμε στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Διασώστες στο Newsbomb.gr: Πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί μετά την επιχείρηση στην Τουρκία

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Newsbomb.gr αν μετά από αυτή την εμπειρία της απόλυτης καταστροφής νιώθουν πιο έτοιμοι και πιο σίγουροι να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ανάγκη και στη χώρα μας ο επιπυραγός κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «Αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα να μελετήσουμε, να αναθεωρήσουμε επιχειρησιακά σχέδια, να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας έτσι ώστε να επαυξήσουμε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Τέτοιου είδους καταστροφές αποτελούν ευκαιρία για να γινόμαστε πιο έτοιμοι και αποτελεσματικοί».

Από τη μεριά του ΕΚΑΒ ο κύριος Αραβάνης επισήμανε ότι μετά από την επιχείρηση στην Τουρκία είναι ακόμα πιο προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να συνδράμουν.

ΕΜΑΚ: Βίντεο - ντοκουμέντο από τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντιόχεια

Βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δείχνουν τις προσπάθειες των Ελλήνων Διασωστών έξω και μέσα στα συντρίμμια των κατεδαφισμένων κτηρίων. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να ακούσουν και να βρουν τους ανθρώπους που φώναζαν μέσα από τα χαλάσματα.

Σχετικές ειδήσεις