ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Μάνδρα και Ρόδο - Συναγερμός και αύριο για πυρκαγιές

Φωτιές: Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Μάνδρα και Ρόδο - Συναγερμός και αύριο για πυρκαγιές
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Συνεχίζεται για 4η μέρα η μάχη της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα - Η εικόνα από τις φωτιές σε Μάνδρα, Ρόδο και Λακωνία - «Καμπανάκι» για πυρκαγιές και αύριο, Παρασκευή

Ενεργό παραμένει το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μάνδρας οδηγώντας σε εκκενώσεις πολλών οικισμών και μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο ενώ τιτάνια μάχη έδωσαν και τα 22 εναέρια μέσα που κλήθηκαν να έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης αλλά πλέον, λόγω της έλλειψης φωτός, έχουν σταματήσει τις ρίψεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το σημείο το πύρινο μέτωπο, το οποίο έχει «σπάσει» σε δύο εστίες, η φωτιά φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Οι οικισμοί που βρίσκονται κοντά στις εστίες έχουν εκκενωθεί έπειτα κι από σχετικά μηνύματα που στάλθηκαν από το 112 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για τους οικισμούς: Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοχώρι, Οινόη, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Ιωάννη Κορακάς και Κιάφα.

Μάλιιστα, πηγές από την Πυροσβεστική κάνουν λόγω για μια τεράστια έκταση δάσους στην οποία κινείται η πυρκαγιά, από τη Μάνδρα έως την Οινόη, η οποία φτάνει σε μέγεθος το νησί της Πάρου.

Συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες κατάσβεσης στη Μάνδρα κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr και του Χάρη Γκίκα:

Δραματική έκκληση εθελοντή πυροσβέστη: «Χρειαζόμαστε νερό»

Εδώ και μέρες εκτός από τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες στη Μάνδρα έχουν ριχτεί και εθελοντές.

Στο βίντεο του newsbomb.gr, νεαρός εθελοντής και κάτοικος της περιοχής απευθύνει δραματική έκκληση για νερό, διευκρινίζοντας ότι χρειάζονται νερό, καθώς όταν λένε ότι δεν έχουν ύδρευση γίνεται παρανόηση ότι κόβεται το νερό. Ο εθελοντής σημειώνει πως αυτό που σημαίνει είναι ότι δεν υπάρχουν σωλήνες για να έρθει το νερό στις φλεγόμενες περιοχές και η μόνη λύση είναι μετά από μία τέτοια εξέλιξη είναι να περιμένουν τις υδροφόρες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Την ίδια ώρα η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Tρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε τρεις συλλήψεις ατόμων που εκτελούσαν θερμικές εργασίες στην Κρήτη προχώρησαν οι Αρχές. Συγκεκριμένα οι συλλήψεις σημειώθηκαν στα Ανώγεια Ρεθύμνου, στη Γόρτυνα Ηρακλείου και στη Σητεία, όπως γνωστοποίησε κατά τη βραδινή έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα ο Γιάννης Αρτοποιός.

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα και στη Ρόδο

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης στο νησί της Ρόδου.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη χθες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου.

Μάχη με τις φλόγες και στη Λακωνία

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη (19/7) στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Συναγερμός και για αύριο Παρασκευή

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς», δήλωσε κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 62 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους.

Όπως είπε, ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας.

Συνεπώς, όπως ανέφερε, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

«Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Ακολουθεί και ο σχετικός χάρτης της Πολιτικής Προστασίας:

Σχετικές ειδήσεις