ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακές απάτες: «Πριν κάνεις κλικ, σκέψου» - Πώς να προστατευτείτε από τους επιτήδειους

Διαδικτυακές απάτες: «Πριν κάνεις κλικ, σκέψου» - Πώς να προστατευτείτε από τους επιτήδειους
Pixabay

Ο επικεφαλής του CSI Institute, Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε για τους τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε από τις διαδικτυακές απάτες

Σε έξαρση είναι και πάλι το τελευταίο διάστημα οι διαδικτυακές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Ο επικεφαλής του CSI Institute, Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε στην εκπομπή του MEGA, «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε από τους επιτήδειους.

Πολλές φορές άγνωστοι χρησιμοποιούν τους πιο ευφάνταστους τρόπους προκειμένου να κοροϊδέψουν τον κόσμο, αποσπώντας αριθμούς χρεωστικών καρτών ή ζητώντας να βάλουν οι ίδιοι τα στοιχεία τους σε εικονικά περιβάλλοντα τραπεζών, που έχουν αντιγράψει με τρόπο που να μην μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει την απάτη.

Γιατο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα μίλησε ο επικεφαλής του CSI Institute, Μανώλης Σφακιανάκης, στο MEGA.

«Το Α και το Ω για εμένα είναι ένα: “Πριν κάνεις κλικ, σκέψου”. Όλοι έχουμε μάθει να κάνουμε κλικ, αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Υπερβολικές προσφορές σε ιστοσελίδες, πχ για τον τουρισμό, είναι ό,τι χειρότερο. Όλοι μπορούν να πάρουν διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, και οι έμποροι αλλά και οι χάκερς. Κάνουν απάτες και προκλήσεις μέσω διαδικτύου», ανέφερε αρχικά.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα social media ή το ίντερνετ;

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, «πρέπει οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν, να μπαίνουν σε γνωστά καταστήματα ηλεκτρονικών, να ψωνίζουν, που ξέρουν ότι 99% δεν είναι παράνομα. Όποιος δεν έχει γνώσεις από διαδίκτυο ή μπαίνει για πρώτη φορά και δεν είναι εξοικειωμένος με τις ηλεκτρονικές αγορές δεν μπορεί να ψωνίζει από όπου να’ ναι. να μπαίνει σε ελληνικά καταστήματα, της διπλανής πόρτας που αν πάθει κάτι, να μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να τον εξυπηρετήσουν. Όταν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει βλέποντας μία προσφορά περί τίνος πρόκειται, αν θέλει τόσο πολύ να το αγοράσει, τουλάχιστον να το πάρει με αντικαταβολή, να του έρθει στο σπίτι να το δει».

Πώς δεν θα μας υποκλέψουν ποτέ κωδικούς οι χάκερς;

«Πρέπει να βλέπουμε από πού μας έχει έρθει το λινκ. Αυτοί που στέλνουν τους ό,τι να ναι τίτλους, δεν στέλνουν ακριβώς όπως ονομάζονται οι επίσημοι λογαριασμοί του κράτους μας. Για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα σου πάρουν ποτέ τους κωδικούς και τα χρήματα, το πρώτο είναι να πας να αγοράσεις μία ταμπλέτα καινούρια, άθικτη με 70-80e, και στην συνέχεια μπαίνεις στην εφαρμογή της τράπεζας που χρησιμοποιείς και πλέον δεν μπαίνεις ούτε σε email ούτε πουθενά, το έχεις μόνο για τραπεζικές συναλλαγές. Έτσι δεν πρόκειται να σε βρει κανένας χάκερ και κανένα μήνυμα δεν μπορεί να σου έρθει», σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.