ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr - «Χαθήκανε όλα, τα πήρε το νερό»

Κακοκαιρία Daniel: Μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr - «Χαθήκανε όλα, τα πήρε το νερό»

Εικόνες που θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση έφερε η κακοκαιρία Daniel

Αποστολή στην Καρδίτσα: Χάρης Γκίκας

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί από τα χωριά της Καρδίτσας και η μεταφορά τους στο γήπεδο της πόλης, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

O φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr και ο Χάρης Γκίκας βρίσκονται στην Καρδίτσα και στο γήπεδο, όπου διαρκώς ελικόπτερα με διασώστες μεταφέρουν ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα λασπόνερα.

Μέλη των σωστικών συνεργείων, γιατροί και εθελοντές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας τις αναγκαίες βοήθειες στους πληγέντες.

Κάτοικοι που κατάφεραν να σωθούν από τα χωριά Παλαμάς και Βλοχός μίλησαν στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Το βράδυ έγιναν όλα. Το νερό τα ξημερώματα μας έπνιξε» ανέφερε μια κάτοικος ενώ ένας άλλος υπογράμμισε πως «Τα πήρα όλα το νερό. Αυτοκίνητα, σπίτια, τρακτέρ. Μας τα πήρε όλα».

Μάλιστα, ένας εξ αυτών, εξέφρασε φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων με την υποχώρηση των νερών.

Δείτε τις εικόνες:

Κακοκαιρία Daniel: Νέο μήνυμα του 112 στη Λάρισα στους κατοίκους του Αγίου Θωμά

Nέο μήνυμα του 112 στάλθηκε σε κατοίκους της Λάρισας και συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Θωμά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, από τους κατοίκους ζητείται η εκκένωση της συνοικίας και η απομάκρυνσή τους προς την Φιλιππούπολη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία Daniel: 149 εναέριες διασώσεις, από το πρωί στις περιοχές της Θεσσαλίας

Αδιάκοπα συνεχίζονται από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών ατόμων από αέρος στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, από νωρίς το πρωί σήμερα έως τις 11:00, έχουν γίνει 149 εναέριες διασώσεις ατόμων. Συγκεκριμένα, 93 έχουν γίνει από την Αεροπορία Στρατού και 56 από την Πυροσβεστική.

Η κακοκαιρία Daniel σάρωσε την Θεσσαλία, με την Λάρισα να μην γλυτώνει από την μανία της φύσης καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε τεράστια ποτάμια.

Ο Πηνειός «φούσκωσε» με τα αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού να καλύψουν την πόλη, με σπίτια και αυτοκίνητα να καλύπτονται από λάσπες και φερτά υλικά.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε σε αρκετά σημεία ακόμη και τα 9 μέτρα.

Με βάρκα στους δρόμους

Πρωτοφανείς καταστάσεις εξελίσσονται στη συνοικία του Αγίου Θωμά – στην πόλη της Λάρισας – όπου καταγράφεται έντονο πλημμυρικό φαινόμενο…

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, η στάθμη του νερού ανεβαίνει διαρκώς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επιστρατευτεί ακόμη και βάρκα για την κίνηση στους δρόμους.

Δείτε το video από την συνοικία του Αγίου Θωμά:

Εκκενώθηκαν τα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι

Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, σύμφωνα με το larissanet.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Λάρισας, το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα ενώ παράλληλα σπάνε ανάχωμα στο Δασοχώρι.

«Αγρίεψε» ο Πηνειός

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βιβλικό πέρασμα της κακοκαιρία «Daniel» ύστερα κι από τον εντοπισμό δυο γυναικών στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσας. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού.

Με τον αριθμό των αγνοούμενων να είναι επισήμως έξι (αν και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος), τα ελικόπτερα ξεκινούν και πάλι να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας τις πτήσεις για να διασώσουν εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα αλλά και κατεστραμμένα σπίτια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, βάρκες προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε αποκλεισμένους ανθρώπους.

«Υπάρχουν προβλήματα στο να προσεγγίσουμε κάποιους οικισμούς», είπε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοράστος. «Μεγάλα προβλήματα έχουν σημειωθεί σε οχτώ χωριά στην Καρδίτσα» πρόσθεσε, καθώς ακόμα δεν είναι δυνατόν να σταλεί βοήθεια.

Σχετικά με τη Λάρισα, συμπλήρωσε πως «η ροή του Πηνειού έχει σταθεροποιηθεί».

Ξενύχτησαν οι κάτοικοι στη Λάρισα

Σε συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για τον Πηνειό ο οποίος τις τελευταίες ώρες υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και να εκκενωθούν τρία χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο.

Στη Λάρισα τα ξημερώματα της Παρασκευής υπήρξαν περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, καθώς η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Λάρισας, με την τροχαία να προχωρά σε αποκλεισμό τμήματος αυτής.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, στην τελευταία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και τα σενάρια για τις επόμενες, κρίσιμες ώρες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των αντιπλημμυρικών ζωνών, διαφαίνεται συγκρατημένα στον ορίζοντα αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται αυτή την ώρα και νέες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Την ίδια ώρα η Λάρισα παρακολουθεί της εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, με πολλούς πολίτες, κυρίως των συνοικιών δίπλα στο ποτάμι, να ξενυχτούν παρακολουθώντας τα ορμητικά νερά του Πηνειού.

Σχετικές ειδήσεις