ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο εκτινάσσει την ακρίβεια

Πλημμύρες: Η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο εκτινάσσει την ακρίβεια

Οι βιβλικές καταστροφές που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία, θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις στους καταναλωτές καθώς περισσότερα προϊόντα της χώρας παράγονται στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο.

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel και την πλημμυρών στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν ζημίες 3 δισ. ευρώ στο δευτερογενή τομέα, ενώ η ζημιά στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Στο Θεσσαλικό κάμπο που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας και καλύπτει το 5% του ΑΕΠ, υπάρχουν 65.000 απασχολούμενοι, με τις καλλιέργειες φτάνουν τα 3 εκατ. στρέμματα. Η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Ο κάμπος - τροφοδότης όλης της χώρας

Η τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στην Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, ακτινίδια, κάστανα κ.α.). Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.

Επίσης στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στα κρέατα και κατ' επέκταση στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος.

Σύμφωνα με την ΕΛΤΣΑΤ, στη Θεσσαλία παράγεται:

  • Το 71,1% του χοιρινού κρέατος
  • Πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%)
  • Το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).

Επίσης, στη Θεσσαλία είναι η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων, ενώ παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Καλπάζει η τιμή των αγροτικών προϊόντων

Μεγάλες ανατιμήσεις στις χονδρικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης για περιπτώσεις κερδοσκοπίας, δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακριβότερες κατά 44,4% πωλούνται στη χονδρική οι ντομάτες, καθώς από τα 90 λεπτά η τιμή τους εκτινάχθηκε στα 1,3 ευρώ το κιλό μέσα σε μια μόλις εβδομάδα. Αύξηση 30 λεπτών καταγράφεται και στα κολοκυθάκια από το 1 ευρώ στα 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ κατά 50 λεπτά ακριβότερες διατίθενται οι μπάμιες και τα φασολάκια.

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας βρίσκονται και οι καταναλωτές στη Θεσσαλία, εξέλιξη που οι παραγωγοί αποδίδουν στις ελλείψεις λόγω των πλημμυρών. Οι ντομάτες στις λαϊκές αγορές της Λάρισας κοστίζουν 3 ευρώ από 1,2-1,5 ευρώ πριν από μια εβδομάδα, τα αγγούρια 1 ευρώ όταν στην ίδια τιμή αγόραζαν τρία, ενώ το λάχανο σκαρφάλωσε στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Περαιτέρω αυξήσεις αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και οι τιμές των κρεάτων και των τυροκομικών προϊόντων, μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία.

Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού

Τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή σε ευρώ:

  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 lt) 0,50
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75 lt) 0,55
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός λίτρου (1 lt) 0,60
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 0,70
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 1,20
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των δώδεκα (12) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 2,00
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός λίτρου (1lt) 2,00
  • Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 2,50

Σημειώνεται από το υπουργείο ότι η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.