Η ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Έλληνες: Να γεμίσει η ψυχή μας με φως και γαλήνη

Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Έλληνες: Να γεμίσει η ψυχή μας με φως και γαλήνη

Σε μια κοινωνία όπου είναι απών, ο ορθός λόγος και η σκέψη είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε σαφέστατα οι μέρες των Χριστουγέννων να είναι μέρες χαράς και ευτυχίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο πέπλο ωμής βίας απλώνεται πάνω από την ελληνική κοινωνία κάτι που γίνεται αντιληπτό στα δελτία ειδήσεων.

Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, οικογενειακή βία, κακοποιήσεις ανθρώπων και ζώων, παιδεραστές, συμμορίες ανηλίκων, ναρκωτικά, πόλεμοι. Κάθε μέρα το ειδησεογραφικό δελτίο γίνεται ακόμα χειρότερο με την ωμή βία να απλώνεται αψυχολόγητα και αδικαιολόγητα παντού.

Θα λέγαμε ότι το «Καλά Χριστούγεννα» δεν αρκεί ως ευχή με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Χρειάζεται μια άλλη ευχή πιο δυνατή να μπορέσει να μπει ένα ανάχωμα σε αυτή την μάστιγα της εποχής. Η βία προφανώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και δεν ξεσπά εν μια νυκτί. Επωάζεται για καιρό και εκδηλώνεται όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ταυτόχρονα έχει επέλθει και μια «κανονικοποίηση» η οποία προφανώς ξεκινά με τον βίαιο λόγο –δημόσιο ή ιδιωτικό– και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν δημόσια πρόσωπα ασχημονούν ή ακόμα και βιαιοπραγούν με διαφόρους τρόπους. Είναι αυτό που έλεγε ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις: «Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις».

Σε αυτή την «κανονικοποίηση» της βίας παίζουν αναμφίβολα ρόλο και τα ΜΜΕ με τη μαζική και χωρίς όριο διάχυση λεπτομερειών για τον τρόπο τέλεσης πλήθους εγκλημάτων. Εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, όπου οι αξίες διαβρώνονται, οι έννοιες όπως η στάση αρχών, η αρετή, η ηθική, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη τείνουν να ξεχαστούν και θεωρούνται αναχρονιστικές.

Θα έλεγε κανείς ότι βαίνουμε προς το «τέλος των αξιών». Μια γενική ματιά στον κόσμο είναι αρκετή για να δούμε την διάβρωση αξιών που έχουμε υποστεί. Με το πέρασμα των δεκαετιών ο κοινωνικός ιστός έχει υποστεί μια γενική σκλήρυνση, που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να αφεθούν σε οτιδήποτε τους υπερβαίνει, σε οτιδήποτε ξεπερνά την ανθρώπινη φύση τους.

Η ψυχή μας δεν είναι πλέον απαλή. Λείπει αυτό που έλεγε ο ίδιος ο Χριστός μέσα από τα Ευαγγέλια: «Τι έχει να ωφεληθεί ο άνθρωπος, εάν κερδίσει τον κόσμο όλον αλλά ζημιωθεί την ψυχή του;». Να γεμίσει λοιπόν η ψυχή μας με φως, γαλήνη και υπομονή. Αυτή είναι μια καλή ευχή. Χαρά και πολλή πολλή αγάπη!

Και μια μικρή, καλή συμβουλή είναι αυτές τις μέρες να πείσουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν Παπαδιαμάντη. Τα Χριστούγεννα ήταν πάντα από τα αγαπημένα θέματα των Ελλήνων λογοτεχνών κι εκείνος που αναμφισβήτητα τα ύμνησε περισσότερο απ’ όλους ήταν ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Το θρησκευτικό στοιχείο που χρησιμοποιεί στα έργα του δεν έχει τη μορφή κηρύγματος ή διδασκαλίας.

Αντίθετα, μέσα από την αφήγηση διαφόρων γεγονότων της καθημερινότητας ο Παπαδιαμάντης υμνεί την παρουσία και τη δύναμη του Θεού εκφράζοντάς τη με τη μορφή αναμνήσεων και βιωματικών εμπειριών, που αποτυπώνονται τόσο μέσα από μορφές θρησκευόμενες όσο και μέσα από περιγραφή εκκλησιαστικών τελετών. Ο Γιώργος Θέμελης αναφέρει σχετικά: «Η θρησκευτικότητα του Παπαδιαμάντη είναι της ψυχής, όχι της διάνοιας. Πιστεύει, δεν θεολογεί» (Θέμελης, 1991, στο Ερωτοκρίτου, 2010:67).

Είναι μια καλή αφορμή για να αποτυπωθούν τα ελληνικά ήθη, η παράδοση, το θρησκευτικό στοιχείο, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανθρώπινη μοίρα και να ξετυλιχθούν βιωματικές εμπειρίες.

Σε αυτά τα μικρά κρύβεται το νόημα των Χριστουγέννων.

Και πάνω σε αυτό το πλαίσιο η δημοσιογραφική ομάδα του Newsbomb.gr εύχεται κάθε καλό σε όλους τους Έλληνες και να θυμόμαστε πως αξία έχει η αγάπη, η εκτίμηση, ο σεβασμός και η ταπεινότητα.

Δώρα που δεν στοιχίζουν χρήματα μα κατάθεση ψυχής.

Σχετικές ειδήσεις