ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά - Η ιστορία πίσω από το έθιμο

Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά - Η ιστορία πίσω από το έθιμο
Pixabay

Πρωτοχρονιά: Πολλές είναι οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις που έχουν αποκτήσει τη μορφή εθίμων.

Προ των πυλών είναι το 2024 καθώς λίγες ώρες απομένουν για την άφιξη του και ένα από τα παραδοσιακά έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι το σπάσιμο του ροδιού για καλή τύχη.

Το ρόδι, που αποτελεί σύμβολο της ζωής, της καλοτυχίας και της αφθονίας, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Το σπάσιμο του ροδιού είναι μια πράξη δύναμης και αποφασιστικότητας. Συμβολίζει την επιθυμία μας να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με θετική ενέργεια.

Σύμφωνα με την παράδοση, η οικογένεια την Πρωτοχρονιά πηγαίνει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος. Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του το ρόδι και το ευλογεί ο παπάς. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι, ο νοικοκύρης είναι ο πρώτος που μπαίνει μέσα, χτυπώντας την πόρτα. Αφού του ανοίξουν, σπάει το ρόδι στο πάτωμα λέγοντας με δυνατή φωνή ευχές υγεία, καλοτυχία και ευτυχία το νέο έτος που έρχεται.

Σημειώνεται ότι δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος ο νοικοκύρης με το κλειδί του. Πρέπει να χτυπήσει την πόρτα και να του ανοίξουν. Έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό για το νέο έτος, με το ρόδι στο χέρι.

Το σπάσιμο του ροδιού έχει συμβολικό χαρακτήρα. Οι κόκκοι του ροδιού, που είναι πολλοί και ζουμεροί, συμβολίζουν την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη. Η δύναμη και η ροή του ροδιού, από την άλλη, συμβολίζουν τη ζωή και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού ξεκίνησε αρχικά από την Πελοπόννησο και τις Σέρρες, αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Το ρόδι σηματοδοτεί τη ροή και τη δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει έως την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσότητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.

Διαβάστε επίσης:

Αναστάτωση στη Λάρισα: Μπούκαραν με όπλα σε νυχτερινό κέντρο και «άρπαξαν» 25χρονη

Σεισμός 2,9 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη

Τρελό γλέντι στη Θεσσαλονίκη: Έσπασαν 20.000 φλεγόμενα πιάτα υπό τους ήχους του Βασίλη Καρρά