Γιατί οι άνθρωποι παρατάνε τους στόχους τους - Ειδικός εξηγεί - Tips για να πετύχεις φέτος
Μικρά μυστικά για να μην εγκαταλείψετε τους στόχους που βάλατε για τη νέα χρονιά
Πηγή: pixabay
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι: Γιατί τα παρατάμε - Ειδικός αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας

Η Ψυχολόγος και Παιδοψυχολογός Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε το πρόβλημα με τους στόχους που συνηθίζουμε να θέτουμε στην αρχή κάθε χρονιάς αλλά δεν υλοποιούμε

«Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και νέα ξεκινήματα». Κάθε Πρωτοχρονιά είναι η χρονική στιγμή στην οποία οι άνθρωποι έρχονται κοντά σε μία νέα αρχή και αλλαγή βάζοντας νέους στόχους. Ωστόσο είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτή η αρχή να μην γίνεται ποτέ ή να διακόπτεται στα μισά της διαδρομής. Τι συμβαίνει όμως και οδηγείται κάποιος στην παραίτηση των στόχων του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλές φορές, παρατάμε τους στόχους μας γιατί νιώθουμε απλά ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο να αφιερώσουμε μέσα στην ημέρα σε αυτούς ή γιατί στην πορεία αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε θέσει έναν αρκετά σημαντικό στόχο για εμάς. Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι κάποιος να θέτει μεγαλόπνοους στόχους, οι οποίοι απαιτούν ικανότητες που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν.

goals

Αλεξάνδρα Καππάτου στο Newsbomb.gr: «Στην ανατολή της νέας χρονιά ας αλλάξουμε στρατηγική»

Η Ψυχολόγος και Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε το πρόβλημα με τους στόχους που θέτουμε κάθε αρχή του χρόνου και δεν υλοποιούμε. Παράλληλα αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας των στόχων.

Για τους στόχους που μένουν στο μυαλό μας ως σκέψη ή που δεν τα καταφέραμε και τους εγκαταλείψαμε στη μέση η Αλεξάνδρα Καππάτου ανέφερε: «Πολλές φορές κάνοντας τον απολογισμό μας για τη χρονιά που πέρασε, μας μένει μια πικρή γεύση απογοήτευσης όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν πετύχαμε αρκετούς. Ίσως όμως θα ήταν καλύτερα να αναλογιστούμε πόσους στόχους βάλαμε, αν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν, τι προσπάθεια καταβάλλαμε κ.ά.

Συχνά μπαίνουμε στο πειρασμό να βάζουμε στόχους γιατί έτσι ακούμε ή διαβάζουμε ότι πρέπει να συμβαίνει αλλά δεν ασχολούμαστε με την υλοποίησή τους. Παραμένουν δηλαδή ανεκπλήρωτοι που τους ξαναθυμόμαστε στην εκπνοή της χρονιάς.

Άλλοτε βάζουμε περισσότερους ή και δυσκολότερους που απαιτούν προσπάθεια και οργάνωση για να τους πετύχουμε που στο βάθος δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Tips για να πετύχετε τους στόχους σας

Η Ψυχολόγος και Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μάς δίνει μερικές απλές συμβουλές για να φτάσουμε πιο κοντά στους στόχους που θέτουμε κάθε φορά.

«Στην ανατολή της νέας χρονιάς ας αλλάξουμε στρατηγική. Αρχικά να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να σκεφθούμε τι θα θέλαμε να αλλάξουμε στη ζωή μας, στη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις μας, στην καθημερινότητά μας και να τα καταγράψουμε ιεραρχώντας ποια θα ήταν η πιο βασική αλλαγή που θα θέλαμε να πετύχουμε και τι βήματα θα χρειαστούν.

Για αρχή βάλετε μικρούς, ρεαλιστικούς και προσιτούς στόχους. Είναι καλύτερο να έχετε ένα στόχο τη φορά και να δώσετε έμφαση ώστε να τον πετύχετε και στη συνέχεια να προχωρήστε στον επόμενο»
, είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η τακτική θα σας δώσει χαρά, δύναμη, κίνητρο καθώς και διάθεση να προχωρήσετε σε κάποιον επόμενο».

«Η συζήτηση με αγαπημένους ανθρώπους εμπιστοσύνης για αυτά που σκέφτεστε ή έχετε ξεκινήσει, βοηθά γιατί ενισχύει την διάθεση να προσπαθήσετε.

Να είστε θετικοί και ευγνώμονες με τον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνετε κάτι, ακόμη και αν το θεωρείτε μικρό ή λίγο… Αν αισθανθείτε ότι χρειάζεστε υποστήριξη καλό είναι να μη διστάσετε να την ζητήσετε»,
συμπλήρωσε η Ψυχολόγος και Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Διαβάστε επίσης

Ο στολισμός αντίδοτο στην κατάθλιψη των Χριστουγέννων - Ειδικός εξηγεί στο Newsbomb.gr

Γονείς στα θρανία για την παιδική βία - Πώς οδηγούνται τα παιδιά σε παραβατικές συμπεριφορές

Πώς θα απεξαρτηθείς από το κινητό σου τηλέφωνο - Οι ειδικοί έχουν τον τρόπο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ