ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες εξηγούν: Τι ήταν η «λαμπρή βολίδα» που πέρασε ξυστά από τα Ιωάννινα

Επιστήμονες εξηγούν: Τι ήταν η «λαμπρή βολίδα» που πέρασε ξυστά από τα Ιωάννινα

Στα social media του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο φαίνεται η πτώση ενός μετεωροειδούς

To φαινόμενο της πτώσης του μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων εξηγεί ο κ. Αλέξης Λιάκος, επιστημονικός ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Υπενθυμίζεται πως στα social media του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο φαίνεται η πτώση ενός μετεωροειδούς στην ευρύτερη περιοχή Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας.

Το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024, και συγκεκριμένα στις 03:20 π.μ., όπως δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο το σώμα αυτό είναι «από μερικές δεκάδες εκατοστά έως το πολύ ένα μέτρο και βλέπετε λοιπόν την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα, όπου λόγω τριβής αρχίζει και καίγεται αυτό το σώμα, εξαχνώνεται σε μικρότερα κομμάτια. Φανταστείτε μια μπάλα του μπάσκετ να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και φτάνει μονάχα ένα μικρό κομμάτι»

Από την πλευρά του ο αστροφυσικός κ. Κοσμάς Γαζέας εξήγησε πώς αυτά φαίνονται σαν διάτοντες αστέρες «Δεν είναι παρά βραχώδη αντικείμενα τα οποία διαλύνοται στην ατμόσφαιρά μας», είπε.