ΕΛΛΑΔΑ

Απόγνωση στο Αγρίνιο: Θα απέχουν από τις ευρωεκλογές λόγω του χαλασμένου δρόμου

Απόγνωση στο Αγρίνιο: Θα απέχουν από τις ευρωεκλογές λόγω του χαλασμένου δρόμου
Φωτ.: agrinionews.gr

«Μουσείο κατολισθητικών φαινομένων» χαρακτήρισε την περιοχή ο Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους κοινότητας στο Αγρίνιο λόγω της κατάστασης του δρόμου.

«Είμαστε αγανακτισμένοι. Μαραζώνει το χωριό. Προσανατολιζόμαστε στο να απέχουμε από τις ευρωεκλογές», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Μακρινούς του δήμου Αγρινίου, Βασίλη Γαλατσίδα, σε επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με το agrinionews.gr.

Από το Δεκέμβριο του 2021 που η ευρύτερη περιοχή επλήγη βαρύτατα από τις πλημμύρες προκλήθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο και σε περιουσίες.

«Μουσείο κατολισθητικών φαινομένων» χαρακτήρισε την περιοχή ο Καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος την επισκέφθηκε δυο φορές για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Πάνω από 2 χρόνια μετά ωστόσο ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει την Άνω Μακρινού με την ευρύτερη περιοχή (όπως τα χωριά Μεσάριστα, Λιθοβούνι, Ποταμούλα) της Μακρυνείας δεν έχει αποκατασταθεί, παρά τις υποσχέσεις. Επικρατεί στασιμότητα παρα τις πληροφορίες για ετοιμη γεωτεχνική μελέτη.

Το χωριό παραμένει κομμένο στα δύο και ο πρόεδρος εκφράζει τη διάχυτη αγανάκτηση που επικρατεί στην Άνω Μακρινού της οποίας οι κάτοικοι αποφάσισαν να απέχουν από τις ευρωεκλογές. Συζητήσεις για αντίστοιχη απόφαση γίνεται και στις όμορες κοινότητες της Μακρυνείας. Σχετικώς μάλιστα φέρεται να ενημερώθηκε και η δημοτική αρχή Αγρινίου.

Η καθημερινότητα στο χωριό είναι απογοητευτική, οι δυσχέρειες πολλές. Χαρακτηριστικό είναι πως κτηνοτρόφοι πηγαίνουν με τα πόδια, περπατώντας χιλιόμετρα, στα ποιμνιοστάσια τους καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση για οχήματα. Μεταφέρουν το γάλα με καρότσια…

Ενδεικτικό εξάλλου είναι πως οι κάτοικοι των τεσσάρων οικισμών της Άνω Μακρινούς (Αγία Τριάδα, Μεταξάς, Κυψέλη, Άγιοι Απόστολοι) έχουν αποκλεισθεί από το κέντρο του χωριού και αναγκάζονται να κάνουν διαδρομές ακόμη και 20 χιλιομέτρων για να το προσεγγίσουν ή για να εκκλησιαστούν. Οι μαθητές διασχίζουν χωματόδρομους για να φτάσουν στο κέντρο του χωριού και εν συνεχεία να μεταβούν στο σχολείο.

«Ανεπίτρεπτη κατάσταση εν έτει 2024. Ο τόπος ερημώνει. Η αποχή από τις ευρωεκλογές είναι η πρώτη κινητοποίηση. Απαιτούμε λύση», καταλήγει ο κ. Γαλατσίδας.