ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Κακοκαιρία Bora: Πόσο έτοιμη είναι η Αττική για ένα φαινόμενο όπως αυτό της Λήμνου και της Ρόδου

Ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος εξηγεί πώς παρόμοιες καταστάσεις έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα

Κακοκαιρία Bora: Πόσο έτοιμη είναι η Αττική για ένα φαινόμενο όπως αυτό της Λήμνου και της Ρόδου
Eurokinissi
2'

Οι βιβλικές καταστροφές που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Λήμνο και τη Ρόδο προκαλούν προβληματισμό. Μέσα σε λίγες ώρες, χάθηκαν περιουσίες, σπίτια και καλλιέργειες κάτω από τόνους λάσπης. Η καταστροφή κόστισε, δυστυχώς, και τη ζωή δύο συνανθρώπων μας. Ένα χρόνο μετά την πλημμύρα στη Θεσσαλία, τα δύο νησιά έγιναν θύματα ενός ακόμη ακραίου καιρικού φαινομένου, το οποίο πλέον μοιάζει να αποτελεί κομμάτι της νέας «κανονικότητας» που επιφέρει η κλιματική κρίση.

Ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι αντίστοιχη ποσότητα βροχής με αυτή που σημειώθηκε στη Λήμνο έχει καταγραφεί στο παρελθόν και στην Αττική. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κακοκαιρία «Μπάλλος» τον Οκτώβριο του 2021, όταν μέσα σε μία μέρα καταγράφηκαν πάνω από 145 χιλιοστά βροχής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως τα Πατήσια και το Ψυχικό, οι μετρήσεις ξεπέρασαν τα 140 χιλιοστά.

«Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ένα φαινόμενο σαν αυτό της Λήμνου ή της Ρόδου συνέβαινε στην πιο πολυπληθή και πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, το λεκανοπέδιο της Αττικής», ανέφερε αρχικά ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

«Οι βιβλικές καταστροφές στη Λήμνο και τη Ρόδο προκαλούν σοκ. Μέσα σε λίγη ώρα, χάθηκαν κάτω από τις λάσπες σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το χειρότερο ήταν ότι θρηνούμε τις ζωές δύο συμπολιτών μας. Ένα χρόνο μετά την πλημμύρα της Θεσσαλίας, η καταστροφή χτύπησε τα δύο νησιά. Αυτά που άλλοτε ήταν «σπάνια καιρικά φαινόμενα», στην εποχή της κλιματικής κρίσης γίνονται μέρος της καθημερινότητας. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ένα φαινόμενο σαν αυτό της Λήμνου ή της Ρόδου συνέβαινε στην πιο πολυπληθή και πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, το λεκανοπέδιο της Αττικής», σημείωσε.

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι τόσο υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης σε τόσο σύντομο χρόνο δημιουργούν αναπόφευκτα μεγάλα προβλήματα, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αθήνα. Όπως ανέφερε, «Όλες οι πόλεις είναι ευάλωτες σε τέτοια φαινόμενα, ανεξαρτήτως μεγέθους ή γεωγραφικής θέσης».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή