ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση για εγκατάλειψη εγκύου

Αποζημίωση για εγκατάλειψη εγκύου

Ασπίδα προστασίας στις εγκαταλειμμένες εγκύους υψώνει ο Άρειος Πάγος, ανοίγοντας το δρόμο για καταβολή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης.

Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου 27χρονος υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ στην πρώην μνηστή του την οποία εγκατέλειψε έγκυο, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε για την τύχη του παιδιού του, αλλά ούτε για τις δύσκολες ώρες που πέρασε η άγαμη στο μικρό νησί που ζούσε.

Μάλιστα, πέντε μήνες μετά τη γέννηση της μικρής ο 27χρονος αξίωσε από την πρώην μνηστή του τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων με τη μέθοδο του DNA για τη διακρίβωση της πατρότητας. Οι απαντήσεις ήταν θετικές και έτσι προχώρησε στην αναγνώριση της μικρής (εξώγαμο τέκνο) σε συμβολαιογράφο.

Έκτοτε…. εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η άγαμη μητέρα δεν είχε στο όνομά της οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι γονείς δεν μπορούσαν να συνδράμουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε κατάσταση «οικονομικής εξαθλίωσης».

Οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν μάλιστα ότι ο 27χρονος πατέρας γνώριζε ότι η άγαμη μητέρα είχε ανάγκη ηθικής συμπαράστασης προς «αντιμετώπιση των ηθικών και κοινωνικών προβλημάτων που της δημιούργησε η εξώγαμη εγκυμοσύνη στη μικρή κοινωνία του νησιού όπου διέμενε, καθόσον αυτή βρέθηκε συχνά σε δύσκολη θέση να αντιμετωπίζει τα δυσμενή σχόλια του στενού κοινωνικού περιβάλλοντός της». Ωστόσο, δεν παρείχε καμία «οικονομική βοήθεια, ούτε συμπαραστάθηκε σε αυτή ψυχολογικά, συναισθηματικά και ηθικά αν και μπορούσε, αλλά αντίθετα την εγκατέλειψε κυριολεκτικά στην τύχη της».

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο 27χρονος έχει τελέσει σε βάρος της άγαμης μητέρας «το αδίκημα της εγκατάλειψης εγκύου» (έχει ασκηθεί σε βάρος του και ποινική δίωξη) και τον υποχρέωσαν σε καταβολή αποζημίωσης.