ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΑ: επανασύσταση του ΕΟΠΥΥ αντί θεραπευτικών πρωτοκόλλων

ΙΣΑ: επανασύσταση του ΕΟΠΥΥ αντί θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα, άρα για οι κατευθυντήριες οδηγίες για θεραπείες, σε ποιους θα εφαρμοστούν;

Πολύ χρήσιμα είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες γραμμές, όταν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή τους. Σήμερα όμως, ακυρώνονται στην πράξη, όταν οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν στο φάρμακο ούτε το 25% του ποσού που επιβάλλει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, π.χ. οστεοπόρωαη, να μένουν ακάλυπτοι να προτιμούν να μείνουν χωρίς αγωγή για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με την συμμετοχή εκπροσώπων από 31 επιστημονικές ιατρικές εταιρίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τη χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τόνισε: «Προτεραιότητα αποτελεί η επανασύσταση του ΕΟΠΥΥ μέσα σ' ένα οργανωμένο πλαίσιο σταθερής χρηματοδότησης και λειτουργίας και ο επανασχεδιασμός με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί μία κοινή πλατφόρμα μεταξύ του TAXIS και του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, να προσδιορίζεται βάσει εισοδήματος.

Ο ΙΣΑ ζήτησε από τις επιστημονικές εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους τόσο για τις οδηγίες των θεραπευτικών πρωτοκόλλων όσο και για το λειτουργικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας