ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερούν οι πληρωμές εφημεριών στα νοσοκομεία

Καθυστερούν οι πληρωμές εφημεριών στα νοσοκομεία

Διάταξη που θα σταματήσει τη γραφειοκρατία προωθεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος – οι νοσοκομειακοί γιατροί στέλνουν εξώδικο

Διάταξη για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλομένων εφημεριών και υπερωριών προωθεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην αποπληρωμή εφημεριών και υπερωριών στα νοσοκομεία, τη στιγμή που τα σχετικά ποσά έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο και έχουν «κολλήσει» σε εγκρίσεις που χρειάζονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή ερώτημα για την καθυστέρηση αποπληρωμής των υπερωριών και εφημεριών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αλλά και το εξώδικο που του έστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και το οποίο κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Ο κ. Λυκουρέντος, σημείωσε πως «παρά την οικονομική στενότητα, η χρηματοδότηση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας πραγματοποιείται ομαλά, ενώ ομαλή είναι η καταβολή της μισθοδοσίας.

Για τις εφημερίες έχουν ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας 1,157 εκ. ευρώ, ενώ για τις υπερωρίες το ποσό ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Εξέφρασε τη λύπη του που δεν έχουν δεν έχουν εξοφληθεί εφημερίες και υπερωρίες του 2012 και απέδωσε το γεγονός σε παραλείψεις της διοίκησης του νοσοκομείου και ανακοίνωσε ότι σήμερα θα διαταχθεί έλεγχος. Τόνισε ότι οι καθυστερήσεις αυτές αποτελούν αιτία για κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και δήλωσε πως ο ίδιος θα καταλογίσει ευθύνες, «γιατί πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να τις αναλαμβάνουν».

Πρόσθεσε ότι έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες και με κάποιους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου, όπου «εξαιτίας εμμονών τους καθυστερεί η ροή της χρηματοδότησης, όταν έχει υπογράψει τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας για την μεταβίβαση των πιστώσεων».

Η ΟΕΝΓΕ

Στο μεταξύ, το εξώδικο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.

Οι γιατροί είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες της Δεκεμβρίου 2012 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2013. Επίσης, πάρα πολλά Νοσοκομεία έχουν απλήρωτες και δεδουλευμένες εφημερίες του μήνα Νοεμβρίου 2012, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει απλήρωτες τις δεδουλευμένες εφημερίες από τον Αύγουστο 2012 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες, στη συντριπτική πλειονότητα των Νοσοκομείων, από τον Αύγουστο 2012, ενώ υπάρχουν και Νοσοκομεία, στα οποία οφείλονται πρόσθετες εφημερίες δώδεκα μηνών.

Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα θα προφύγει με μηνύσεις για την προστασία των νοσοκομειακών γιατρών.