ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2013: Μεγάλη η πτώση και σε περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2013: Μεγάλη η πτώση και σε περιζήτητες σχολές

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών, με τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να αγωνιούν για το μέλλον τους.

Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, ωστόσο η αγωνία χτυπάει κόκκινο, έπειτα και από τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται να καταγραφεί πτώση των βάσεων σε γενικά επίπεδα καθώς σε αρκετά μαθήματα, η δυσκολία των θεμάτων οδήγησε σε χαμηλές επιδόσεις τους υποψηφίους. Όπως ανακοινώθηκε, σχολές όπως οι Νομικές, Ιατρικές Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Φυσικομαθηματικές κ.α. αναμένεται να "πρωταγωνιστήσουν" στη βουτιά καθώς καταγράφηκαν γενικευμένα άσχημες επιδόσεις σε 15 από τα 22 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η δυσκολία στα ζητήματα των εξετάσεων, επιβεβαιώνεται και από το μικρό ποσοστό αριστούχων, μόλις 4.651 έναντι των 6.810 που καταγράφηκαν την περσινή χρονιά, με τη μείωση να φτάνει ποσοστιαία το 31.7%.

Αναλύοντας κάποιος τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μπορεί να συμπεράνει τα εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Αναμένεται πτώση των βάσεων σε Νομικές, Φιλολογικές και Ψυχολογίας (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), με δεδομένο πως στα Αρχαία Ελληνικά, σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό αποτυχίας.
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Η εισαγωγή στις Φυσικομαθηματικές σχολές θα είναι ευκολότερη, μιας και τα μαθηματικά θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην πτώση των βάσεων
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Σε μία από τις λίγες χρονιές που θα συμβεί αυτό, τα μόρια εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές είναι κάτω από 19.000. Πτώση θα υπάρξει και στα τμήματα Φαρμακευτικής - Οδοντιατρικής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι Πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να καταγράψουν σημαντική μείωση στα μόρια που απαιτούνται για εισαγωγή.
5ο Επιστημονικό Πεδίο: Τα Οικονομικά τμήματα των Πανεπιστημίων θα καταγράψουν σημαντικές πτώσεις στον πήχη εισαγωγής, γεγονός που αντανακλάται και από το μόλις 18.69% που αρίστευσε στο μάθημα βαρύτητας του πεδίου (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).

Όπως είναι φυσικό πάντως, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα το τμήμα, μιας και η οικονομική κρίση και η εντοπιότητα αποτελούν πλέον σημαντικά στοιχεία στη συμπλήρωση μηχανογραφικών των υποψηφίων.

Δείτε ΕΔΩ τις εκτιμήσεις των βάσεων για ΑΕΙ - TEI