ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2013: Όλα έτοιμα για τις ανακοινώσεις

Βάσεις 2013: Όλα έτοιμα για τις ανακοινώσεις

Γενική πτώση που θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 μόρια δείχνουν οι εκτιμήσεις.


Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις η πτώση είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 1.000 μόρια.

Σε αυτό συνηγορούν, η κάθετη πτώση στον αριθμό των αριστούχων, η συγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες (12-17) και οι απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και η φυσική θετικής και τεχνολογικής που αναμένεται να συμπαρασύρουν σε πτώση μια σειρά σχολών, ακόμα και από αυτές που θεωρούνται υψηλόβαθμες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Σε ίδια επίπεδα με το 2012 με τάση ανοδική εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μικρότερη αναμένεται να είναι η αύξηση των βάσεων σε δημοφιλείς σχολές του πεδίου όπως τα τμήματα νομικής, οι στρατιωτικές σχολές και τα τμήματα ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που απέτυχαν παταγωδώς στα Μαθηματικά, τη Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ. Σε γενικές γραμμές η πτωτική πορεία εκτιμάται έως τα 1.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Στις Ιατρικές σχολές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως το όριο των 19.000 μορίων για την Ιατρική Αθήνας.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2013: Ανακοινώνονται τέλη Αυγούστου

Βάσεις 2013: Ποιες σχολές πέφτουν ανά πεδίο

Βάσεις 2013: Μεγάλη πτώση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βάσεις 2013: Πού αναμένεται πτώση - Εκτιμήσεις ανά πεδίο