ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο η απόφαση του εφετείου για τη δίκη Παπαγεωργόπουλου

Αύριο η απόφαση του εφετείου για τη δίκη Παπαγεωργόπουλου

Για αύριο το πρωί αναβλήθηκε η απόφαση του εφετείου για τη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, για την οποία, σε πρώτο βαθμό, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Αν και ο εισαγγελέας πρότεινε την αναβολή της δίκης αφού η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας, η έδρα του δικαστηρίου επιφυλάσσεται να ανακοινώσει την απόφασή της αύριο το πρωί στις 9.00 σύμφωνα με το thousandnews

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, καθώς υπήρχε διαφωνία μεταξύ των δικηγόρων των κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην δημάρχου καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια ζήτησαν να εκδικαστεί η υπόθεση άμεσα μέσα στις επόμενες 15 ημέρες ή το πολύ σε 2,5μήνες επικαλούμενοι τον νόμο 40/22 του 2011, ο οποίος ορίζει ότι αν μία δίκη είναι στο δικαστήριο για δύο συνεχόμενες ημέρες και δεν εκδικαστεί, τότε αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός και αν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό σύνολο, οπότε και θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Αντίθετοι στο ζήτημα αυτό ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπεράσπισης που δεν έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, των Γκόλα και Γκαιτατζής οι οποίοι πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι με ποινές 15 και 10 χρόνια αντίστοιχα. Η δική τους πλευρά ζητά να μην γίνει άμεσα η δίκη, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος δικάζεται ενώ δεν είναι πλέον αιρετός και επομένως δεν συντρέχει λόγος κοινωνικού ενδιαφέροντος. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμος της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτής της διάστασης απόψεων, υπήρξε μία συζήτηση μεταξύ της Προέδρου του δικαστηρίου και του Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος πήρε τον λόγο και ζήτησε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσής του, καθώς έχει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, αφού ο ίδιος ήταν και δήμαρχος και βουλευτής και πρώην υπουργός. Η απάντηση της προέδρου του δικαστηρίου που απευθυνόταν και προς όσους επιδοκίμασαν τον πρώην δήμαρχο κατά την είσοδό του στο δικαστήριο ήταν: "κ. Παπαγεωργόπουλε, δεν μας αφορά περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είτε σας χειροκροτούν είτε σας αποδοκιμάζουν. Το δικαστήριο είναι απρόσωπο, γι' αυτό έχει μπροστά και το ουδέτερο το. Συνεπώς η απόφασή μας θα είναι αυτή που πρέπει".

Να σημειωθεί ότι στους συνηγόρους υπεράσπισης του κ. Παπαγεωργόπουλου είναι και ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος έφθασε νωρίτερα από την Αθήνα. Σε δήλωσή του κατά την είσοδό του στο δικαστικό μέγαρο είπε ότι ούτε ένα ευρώ δεν προέκυψε να έχει μπει στην τσέπη του πρώην δημάρχου.

Η υπόθεση είχε τον αριθμό 17 στο πινάκιο και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μέχρι τη διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης, δεν πρόλαβε να τη δικάσει. Έτσι, η εκδίκαση μετατέθηκε για σήμερα και ανάλογα με την πρόοδο του πινακίου το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα την εισάγει για εκδίκαση, ή αν θα την αναβάλει.

Λίγο πριν από τις 9.30 το πρωί ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έφθασε στο διαστικό μέγαρο από τις φυλακές Διαβατών, μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα, Μιχάλης Λεμούσιας και τον Παναγιώτη Σαξώνη. Φίλοι και συγγενείς βρίσκονταν εκεί και τους υποδέχθηκαν με συνθήματα συμπαράστασης.