ΕΛΛΑΔΑ

Η λιτότητα στη διατροφή «κλειδί» για τη μακροζωία

Η λιτότητα στη διατροφή «κλειδί» για τη μακροζωία

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το «μυστικό» της μακροζωίας προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η οποία βασίζεται στην κατάσταση της υγείας ηλικιωμένων Ελλήνων της Αυστραλίας, που κατάγονται από νησιά της Ελλάδας.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, δείχνουν ότι το κοινό χαρακτηριστικό των μακροβιότερων συμμετεχόντων, είναι η λιτότητα στη διατροφή σε συνδυασμό με την κατανάλωση ποικιλίας τροφών.

MAKROO

Αυτό εξήγησε μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS o καθηγητής Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας, Δημοσθένης Παναγιωτάκος, που είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

O καθηγητής Παναγιωτάκος είπε ότι στην Αυστραλία η έρευνα έγινε από την πανεπιστημιακό Κατερίνα Ιτσιοπούλου του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης σε συνεργασία με την διαιτολόγο Αντιγόνη Κουρή και ερευνήθηκαν ηλικιωμένοι ομογενείς που κατάγονται από νησιά.

ZEYGOS

Συγκεκριμένα, έχουν ληφθεί συνεντεύξεις από 2.100 και πλέον ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες μόνιμους κατοίκους νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σύρος, Νάξος, Ικαρία), του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), της Κρήτης και της Κύπρου αλλά και νησιών της Μεσογείου.

NHSIA

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ωστόσο, αυτός ο ευεργετικός τρόπος ζωής σταδιακά εγκαταλείπεται. Ιδίως στα νησιά που έχουν «αλωθεί» από τον τουρισμό, οι ηλικιωμένοι ακολουθούν πλέον έναν πιο «δυτικό» τρόπο ζωής, μακριά από την άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή, με ορατές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Το επόμενο στάδιο της μελέτης θα επικεντρωθεί σε ηλικιωμένους Έλληνες μετανάστες που διαμένουν στις ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου ζουν πολλοί απόγονοι Καλύμνιων ψαράδων.

Διαβάστε επίσης: «Μαθουσάλες»: Να πως καταφέρνουν να ζουν περισσότερο οι Κρητικοί!

Αφιέρωμα της Guardian: Ικαρία - Το νησί της μακροζωίας

Είναι 105 ετών και λέει ότι το κλειδί της μακροζωίας είναι το...