ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα του Υπ. Ανάπτυξης για τις καταγγελίες για τα αρνιά των «LIDL»

Έρευνα του Υπ. Ανάπτυξης για τις καταγγελίες για τα αρνιά των «LIDL»

Εντατικούς ελέγχους τόσο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας LIDL αλλά και σε δεκάδες καταστήματα της εταιρείας στην Αττική πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να γίνει έλεγχος αναφορικά με τον τρόπο που η γερμανική πολυεθνική διαφήμιζε και πουλούσε αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Lidl-αρνι11

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η εταιρεία καλείται να αποδείξει τον αριθμό των αμνοεριφίων που διέθεσε στην αγορά καθώς καταγγελίες καταναλωτών ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης πως τα αποθέματα ουσιαστικά είχαν εξαντληθεί με αποτέλεσμα στελέχη της LIDL να τους ωθούν να προμηθεύονται αρνί σε άλλη, πιο αυξημένη τιμή από αυτή που διαφημιζόταν.

lidleggrafo1

Παράλληλα η γενική γραμματεία Καταναλωτή ενημερώθηκε πως τα αρνιά από την αρχή ήταν ελάχιστα σε αριθμό και πως η διαφήμιση της εν λόγω προσφοράς ως ουσιαστικό στόχο είχε "να μπει κόσμος στα καταστήματα LIDL" κι όχι την επί της ουσίας παροχή αμνοεριφίων σε τιμές ιδιαιτέρως χαμηλές όπως επικοινωνήθηκε εκτενώς στα ΜΜΕ.

lidleggrafo2

Αναλυτικά, η επιστολή στην εταιρία, αναφέρει:

"Ενημερωθήκαμε από τον τύπο και δεχθήκαμε επιπρόσθετα και κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας μας από καταναλωτές σχετικά με την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν στην προσπάθειά τους να προμηθευθούν προϊόν που διακινεί η εταιρεία σας, το οποίο κατά τη διαφήμισή σας είναι σε προσφορά. Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα σας αναγράφεται ως εβδομαδιαία προσφορά «αρνί νωπό ολόκληρο Ελλάδος, το κιλό 3,99 ευρώ, από Κυριακή 13.04 έοκ Μ. Σάββατο 19.04».

arni-lidl1-620x380

Ωστόσο, οι καταναλωτές καταγγέλλουν ότι χθες, πρώτη ημέρα της εν λόγω προσφοράς προσήλθαν στα καταστήματά σας και ενημερώνονταν ότι είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα και ότι εναλλακτικά θα μπορούσαν να προμηθευτούν αρνί σε άλλη τιμή. Ομοίως, σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι διατέθηκαν ελάχιστες συσκευασίες του διαφημιζόμενου προϊόντος κατά την πρώτη ημέρα της προσφοράς και ότι οι καταναλωτές ενημερώνονταν στο κατάστημα ότι η προσφορά τελείωσε και ότι θα μπορούσαν να προμηθευτούν, εφόσον το επιθυμούσαν, άλλα προϊόντα (αρνιά) με μεγαλύτερο αντίτιμο.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την περ. ε του άρθρου 9στ Ν.2251/1994 απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση ως παραπλανητική εμπορική πρακτική η οποία συνίσταται σε «πρόσκληση για αγορά προϊόντων σε μια καθορισμένη τιμή, χωρίς να γίνεται γνωστή η ύπαρξη των οποιωνδήποτε εύλογων λόγων που μπορεί να έχει ο προμηθευτής για τους οποίους πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει ή να αναθέσει σε άλλο προμηθευτή να προμηθεύσει τα προϊόντα αυτά ή ισοδύναμά τους στην τιμή αυτή μέσα σε εύλογο διάστημα και σε εύλογες ποσότητες, λαμβανομένων υπόψη του προϊόντος, της κλίμακας διαφήμισης αυτού και της τιμής που προσφέρεται (διαφήμιση «δόλωμα»)».

Lidl-αρνι7

Σημειώνεται δε επιπρόσθετα ότι είναι λογικό να θεωρηθεί ότι δεν υφίστανται «εύλογες ποσότητες» όταν τα αποθέματα του προϊόντος δεν επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση της πρώτης ημέρας προσφοράς. Σε κάθε δε περίπτωση όταν ενόψει και της αναμενόμενης ζήτησης η εταιρεία δε μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα εξαντληθεί το προϊόν αυτό ήδη από την πρώτη ημέρα, τότε θα επρεπε να ενημερώσει σχετικώς με πληρότητα και σαφήνεια το καταναλωτικό κοινο (πβ. την από 10.02.2011 Απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Γερμανίας BGH. Urteil vom 10.12.2009 - I ZR 183/09 - η οποία σημειωτέον ότι εκδόθηκε κατά της μητρικής σας εταιρείας στη Γερμανία (Lidl) για ανάλογη αθέμιτη εμπορική πρακτική).

Εν όψει των ανωτέρω σας καλούμε να υποβάλετε τις απόψεις σας και επιπρόσθετα να χορηγήσετε στοιχεία σχετικά με τα ακόλουθα ζητήματα εντός προθεσμίας μιας ημέρας:

α) Ποιος είναι ο αριθμός των τεμαχίων των αρνιών με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό που εχετε προμηθευτεί για να προωθήσετε στο καταναλωτικό κοινό, συνολικά και ανά κατάστημα στην Ελλάδα, προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά,

β) Ποιος είναι ο αριθμός των τεμαχίων των αρνιών με τιμή 3,99 ευρώ το κιλό που πωλήσατε στο καταναλωτικό κοινό την πρώτη ημέρα της προσφοράς, συνολικά και ανά κατάστημα στην Ελλάδα, προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά,

γ) Αν παρά την εξάντληση των αποθεμάτων του εν λόγω προϊόντος στη συγκεκριμένη τιμή συνεχίζετε να διαφημίζετε την προσφορά".

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία: «Τα «LIDL» κοροϊδεύουν τους Έλληνες με τα αρνιά»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό είναι το νέο κόλπο απατεώνων για να κλέβουν αυτοκίνητα

Εικόνα που σοκάρει στην Ξάνθη: Οικογένεια ψάχνει τροφή στα σκουπίδια

Αχαΐα: Ποδοσφαιριστής το έσκασε με σκάλα από τα αποδυτήρια όταν...

Χαλκίδα: Πέθανε ξαφνικά στην παραλία αθλητής του Body Building

Μύκονος: Συγκλονίζει ο θάνατος της 24χρονης Μαρίας παραμονές του Πάσχα

Συνεχίζεται η δίκη για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας

Συμπληρωματική απολογία Ρουπακιά για τη δολοφονία του Π.Φύσσα

Ροδόπη: Στρατόπεδο μετατράπηκε σε οικισμό φιλοξενίας ορφανών

Κως: Το γάλα έκρυβε... ηρωίνη!

Πάσχα 2014: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των αμνοεριφίων

Πηγή φωτογραφιών: tro-ma-ktiko.blogspot.gr