ΕΛΛΑΔΑ

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Η φυλακή Κασσάνδρας θα πάψει να είναι αγροτική

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Η φυλακή Κασσάνδρας θα πάψει να είναι αγροτική

Να μην πουληθεί μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έκταση-φιλέτο 915.099 τ.μ., που ανήκει στην αγροτική φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ζητεί από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.


"Η επίμαχη έκταση στην περιοχή Σάνη, ιδιοκτησίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μέσα στο χώρο της φυλακής και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος. Πρόκειται για τις πλέον εύφορες εκτάσεις και τις πλέον αξιοποιήσιμες, αφού από αυτές τροφοδοτείται το ποιμνιοστάσιο και υδροδοτούνται μέσω των γεωτρήσεων όλες οι εγκαταστάσεις της φυλακής", σημειώνει η Ομοσπονδία. Ειδικότερα οι σωφρονιστικοί αναφέρουν ότι η έκταση παραχωρήθηκε το 1922 από την ιερά μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους με σκοπό την υποδοχή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και από το 1930 παραχωρήθηκε στη φυλακή και χρησιμοποιείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα από τους κρατουμένους ως καλλιεργούμενη αλλά και ως βοσκοτόπια για τις ανάγκες και της φυλακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία" παρ' όλα αυτά με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων η έκταση των 915.099 τ.μ. μεταφέρθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα η Ομοσπονδία σημειώνει ότι "εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα εποφθαλμιούν τις συγκεκριμένες εκτάσεις, προκειμένου να τις ιδιοποιηθούν και να κερδοσκοπήσουν και τελικά τα κατάφεραν". Οι υπάλληλοι χαρακτηρίζουν λυπηρή τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνον δεν αρνήθηκε την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών, αλλά προσυπέγραψε και τη μεταφορά τους στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο επί δεκαετίες εργαζόμενος στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, συνταξιούχος σωφρονιστικός υπάλληλος και μόνιμος κάτοικος της περιοχής Χρήστος Μιχιτσόπουλος, ανέφερε στη "Μ": "Πέρα από το γεγονός ότι ο ρόλος και η λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος θα καταστεί προβληματική με την πώληση της τεράστιας αυτής έκτασης, ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος σε μία από τις ομορφότερες περιοχές όχι μόνον της Χαλκιδικής αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη το θαλάσσιο μέτωπο της Σάνης είναι πυκνοδομημένο λόγω του τουρισμού. Εάν συμβεί το ίδιο και στην υπόλοιπη περιοχή, τότε θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα ο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χαρακτήρας της".

Thestival

Διαβάστε επίσης: Τη Δευτέρα 16/6 η κηδεία του Άρη Σταθάκη στο το Α' Νεκροταφείο