ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την επανένταξη των κρατουμένων

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την επανένταξη των κρατουμένων

Τη δυνατότητα με ένα «κλικ» στον υπολογιστή να λάβουν πληροφορίες, που με την αποφυλάκιση τους θα τους βοηθήσουν να επανενταχθούν γρηγορότερα στην κοινωνία, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες, θα έχουν σύντομα οι κρατούμενοι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος, που παρουσιάστηκε στα Χανιά και αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων, με την παροχή -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η εφαρμογή του προγράμματος χρονικά τοποθετείται τον Οκτώβριο. Απευθύνεται και σε αλλοδαπούς κρατούμενους και για τον λόγο αυτό θα είναι σε πρώτη φάση σε τέσσερις γλώσσες, με δυνατότητα επέκτασης και σε περισσότερες.

Την παρουσίαση του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την ΕΕ, οργάνωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «Επάνοδος», που είναι ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το υπουργείο και η εταιρεία πληροφορικής Profile, που είναι και ο ανάδοχος του έργου.

«Μέσα από το πρόγραμμα, οι υπό προς επανένταξη κρατούμενοι, λίγο πριν την αποφυλάκιση τους, θα ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που θα τους είναι χρήσιμα όταν βγουν στην κοινωνία. Παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα για όσο βρίσκονται στη φυλακή, αλλά και όταν αποφυλακιστούν, να εκπαιδεύονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορα προγράμματα που θα αυξήσουν τις δεξιότητες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου από την «Επάνοδο» Γιώργος Χρήστου.

Το σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα θα είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτό θα έχουν τα γραφεία της «Επανόδου», που θα είναι και ο δέκτης των αιτημάτων των κρατουμένων, και όλες οι φυλακές της χώρας, ανέφερε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της εταιρείας Profile Ανδριανός Δρούγκας.

«Η επανένταξη των κρατουμένων ξεκινά μέσα από την φυλακή», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Νικολόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα.

«Στόχος των προσπαθειών μας είναι να συνδέσουμε τη φυλακή με την κοινωνία και να βοηθήσομε τους κρατούμενους στην ευκολότερη επανένταξη τους» σημείωσε η διευθύντρια της «Επανόδου» Φωτεινή Μηλιώνη.