ΕΛΛΑΔΑ

Έως αύριο τα στοιχεία για την αποτίμηση της ζημιάς στο ροδάκινο

Έως αύριο τα στοιχεία για την αποτίμηση της ζημιάς στο ροδάκινο

Έως αύριο αναμένεται να έχουν δοθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, την ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή, την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία και τις ποσότητες από επιστροφές.

Η καταγραφή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε με επείγον έγγραφό από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η ΕΕ για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης είχε αναλάβει πριν από ένα μήνα την πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού.

Σε επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ο κ. Καρασμάνης ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η ΕΕ. Ο κ. Τσιόλος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως και έγινε άμεσα.

Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδακίνων και νεκταριών (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η πρωτοβουλία αυτή, ανοίγει τον δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ήταν εξαρχής ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Κεφαλογιάννης: Στα 178 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές

Ρoή Ειδήσεων