ΕΛΛΑΔΑ

Εξασθενούν τα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ

Εξασθενούν τα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και σήμερα Τετάρτη στην βόρεια Ελλάδα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να εξασθενούν από το βράδυ και μετά.

Οι χθεσινές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, με πολλά σπίτια και επιχειρήσεις να πλημμυρίζουν και αγροτικές καλλιέργειες να καταστρέφονται.

Τα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής πήραν «φωτιά» για να αντλήσουν ύδατα από σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν.

Καταστροφές στη δυτική Μακεδονία

Οι βροχοπτώσεις ήταν εντονότερες στην Καστοριά, στην Κοζάνη και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στην Ημαθία, αλλά και στον κάμπο Γιαννιτσών, όπου στον Κρύα Βρύση και σε άλλους οικισμούς με χαμηλό υψόμετρο πλημμύρισαν δρόμοι, αποθήκες, αγροτικές – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και καλλιέργειες με δημητριακά, βαμβάκια, αμπέλια, κ.α.

Σε ορεινά χωριά της Πίνδου, στο νομό Γρεβενών, η ορατότητα είναι περιορισμένη, λόγω της ομίχλης και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα και στον κάμπο της Θεσσαλίας

Ισχυρές βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν σε ορισμένες περιοχές και από χαλάζι έπληξαν τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα σε βαμβακοκαλλιέργειες, σε οπωροφόρα δέντρα όπως οι μηλιές, αλλά και σε αμπέλια.

Ξάνθη

Προβλήματα προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το βράδυ της Τρίτης την περιοχή της Ξάνθης, με το πρώτο φως της ημέρας να βρίσκει πλημμυρισμένα σπίτια, αποθήκες, δρόμους και αγροτικά κανάλια στην περιοχή.

Η καταρρακτώδης βροχή που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή της Ξάνθης, δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα μικρής αλλά και μεγαλύτερης έκτασης σε Ξάνθη και Κιμμέρια.

Η βροχή εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9.00 ενώ μέσα σε λίγη ώρα μετετράπη σε καταρρακτώδης, με τους ουρανούς να ανοίγουν στην κυριολεξία κάνοντας «μούσκεμα» τις εκδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, με τους πολίτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή έξω, διασκεδάζοντας σε κάποιο πολιτιστικό στέκι ή κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια της πόλης, να τρέχουν να προφυλαχθούν.

Η βροχόπτωση συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα φερτές ύλες να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο να ήδη επιβαρυμένα φρεάτια της πόλης και τα νερά εγκλωβίζονταν χωρίς να μπορούν να βρουν διέξοδο. Σε κάποια συνοικία η στάθμη του νερού άρχιζε να ανεβαίνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα ακόμη και τον εγκλωβισμό Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία βρίσκονταν σταθμευμένα. Προβλήματα παρατηρήθηκαν τόσο επί της οδού Αν. Παπανδρέου στις ανατολικές παρυφές της πόλης, όσο και στην περιοχή μπροστά από το 1ο ΕΠΑΛ.

Θεσσαλονίκη

Με καταρρακτώδη βροχή ξύπνησε σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς το κύμα κακοκαιρίας, διέρχεται από τα δυτικά την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κινούμενο ανατολικά, προς τη Θράκη.

Οι έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς χθες το απόγευμα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με συνέπεια να πλημμυρίσουν δρόμοι, υπόγεια καταστήματα και αποθήκες, ενώ από τις ξαφνικές καταιγίδες άρχισαν να παρατηρούνται και ζημίες σε αγροτικές καλλιέργειες.

Οι βροχοπτώσεις ήταν εντονότερες στην Καστοριά, την Κοζάνη και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στην Ημαθία, αλλά και στον κάμπο Γιαννιτσών, όπου στην Κρύα Βρύση και σε άλλους οικισμούς με χαμηλό υψόμετρο πλημμύρισαν δρόμοι, αποθήκες, κ.α. αγροτικές – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και καλλιέργειες με δημητριακά, βαμβάκια, αμπέλια, κ.α.

Σε ορεινά χωριά της Πίνδου, στον νομό Γρεβενών, η ορατότητα είναι περιορισμένη, λόγω της ομίχλης και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (EMY), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο αιγαίο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους οι οποίες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί εντάσεως 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ θα αλλάξουν κατεύθυνση σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μέχρι 29 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες εμφανίζονται που είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προς το βράδυ. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Με τη θερμοκρασία να φτάνει έως τους 25 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 26 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 28 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 και σταδιακά από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 30 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές η καταιγίδες στις βορειότερες περιοχές όπου τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Εξασθένηση το βράδυ.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 30 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα - Προβλήματα σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα