ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος για την ΜΚΟ

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος για την ΜΚΟ

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου ο Αλέξανδρος Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο αποναρκοθέτησης».


Ο Α. Ρόντος κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη μαζί με άλλα πέντε άτομα. Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα από 10/7/2002 ως 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και το Λίβανο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (κατά την κατηγορία, το σύνολο των παράνομων χρηματοδοτήσεων για τη ΜΚΟ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ο Α. Ρόντος αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως γενικός διευθυντής της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων αλλά ο ρόλος του ήταν πολιτικός και συγκεκριμένα «αφορούσε τη συνεργασία μου με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδος ως κράτος μέλος του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής.»

Υποστηρίζει ότι μόνο δυο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του. Προσκομίζει μάλιστα και σχετική γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας. Επίσης υποστηρίζει ότι κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη και αναφέρει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις για τη λειτουργία και νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί υποστηρίζουν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την είχε η υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:

Τι απαντά ο Άλεξ Ρόντος για την ΜΚΟ

Απάντηση Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση της απάτης με τη ΜΚΟ

Ο ΟΗΕ διαψεύδει τον Α. Λοβέρδο για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων