ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει μετά από 32 χρόνια ο συνδικαλιστικός νόμος

Αλλάζει μετά από 32 χρόνια ο συνδικαλιστικός νόμος

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο - Τι θα ισχύει για τις άδειες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Σε μεγάλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από 32 χρόνια. Αναμένεται να επανεξεταστούν όλα τα συνδικαλιστικά προνόμια, αλλά και ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αλλαγές θα είναι οι εξής:

Συνδικαλιστικές άδειες: Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το εάν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής).

Απολύσεις: Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή, εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Αξιολόγηση από τον εργοδότη: Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και - σε μια τέτοια περίπτωση - θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

Χρηματοδότηση των συνδικάτων: Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.

Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφεξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).

Προσωπικό ασφαλείας: Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.

Διαβάστε επίσης:

Οι τράπεζες κρίνουν το ..μνημόνιο!