ΕΛΛΑΔΑ

Με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα συνεχίσουν το ταξίδι τους οι μετανάστες του «Ελ. Βενιζέλος»

Με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα συνεχίσουν το ταξίδι τους οι μετανάστες του «Ελ. Βενιζέλος»

Σε εξέλιξη είναι το ταξίδι του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μεταφέρει Σύριους μετανάστες το οποίο απέπλευσε σήμερα (19/8/2015) το πρωί από την Κω προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Οι μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από το λιμάνι στον σταθμό «Μακεδονία» - Από εκεί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ειδομένη

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης θα μεταφερθούν στον σταθμό «Μακεδονία» οι περίπου 1.700 μετανάστες επιβάτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που πλέει προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Κω και αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απόψε το βράδυ.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο από όπου θα παραλάβει και άλλους μετανάστες. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πάει στον Πειραιά, αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε στην πορεία.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει μία ακόμη στάση μετά τη Λέρο στο νησί της Μυτιλήνης αργά το απόγευμα προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από το νησί και να υπάρξει αποσυμφόρηση και στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Θεσσαλονίκη.

Πιθανότατα, αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για την Κω και άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αφίχθησαν δύο πλοία τα οποία μετέφεραν περίπου 2.000 μετανάστες από τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, την Κω, τη Ρόδο και Χίο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν σταδιακά τους πρόσφυγες στον υπεραστικό σταθμό απ' όπου, στη συνέχεια, θα αναχωρούν, με έκτακτα δρομολόγια, για την Ειδομένη. «Ανά τέταρτο θα αναχωρούν, από τον υπεραστικό σταθμό, λεωφορεία για την Ειδομένη προκειμένου οι πρόσφυγες, πληρώνοντας το εισιτήριο των 10 ευρώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα» ανέφερε ο κ. Λιούπας.

Ο κ. Λιούπας σε μια προσπάθειά του να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με την αύξηση των προσφύγων, σημείωσε ότι καθημερινά πλέον υπάρχουν περίπου 15 έκτακτα δρομολόγια για την Ειδομένη που ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και είναι όλα υπερπλήρη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα της μεταφοράς των προσφύγων, ανέφερε το πρωί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με την κ. Γούλα, η διοίκηση του Δήμου αιφνιδιάστηκε από τη μεταφορά των περίπου 2000 προσφύγων από τη Συρία στην πόλη, καθώς δεν υπήρξε ενημέρωση από την κυβέρνηση, ωστόσο θα συμμετέχουν στις συσκέψεις των αρμόδιων για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος.

Προτελευταίος σταθμός στην Ελλάδα: ΚΤΕΛ Μακεδονίας

Χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στο ΚΤΕΛ Μακεδονία προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο και να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Φτάνουν αργά το βράδυ από την Αθήνα και κοιμούνται πέριξ του σταθμού, περιμένοντας να ανοίξουν, στις 6 το πρωί, τα εκδοτήρια.

Προσωρινή ανακούφιση με παγωμένα νερά, σάντουιτς, είδη υγιεινής, ακόμα και ένα ...χαμόγελο συμπαράστασης, τους προσφέρουν από τον Μάιο εθελοντές της Κίνησης Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη (Refugee Solidarity Movement Thessaloniki).

«Μέσω της σελίδας μας στο facebook μαζεύουμε ανθρωπιστική βοήθεια και κάθε Δευτέρα, Τέταρτη και Παρασκευή, στήνουμε ένα τραπεζάκι έξω από τον σταθμό και τους καλούμε να πάρουν μπουκάλια με νερό, φαγητό, σερβιέτες, οδοντόπαστες, ξυραφάκια ή, αν χρειάζονται, κάποια ρούχα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμίρ, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της προσπάθειας.

«Κι εγώ έχω περάσει τα ίδια, όταν ήρθα το 2001 από το Αφγανιστάν, οπότε τους καταλαβαίνω» τονίζει. Μαζί του, στην Κίνηση Αλληλεγγύης, είναι και άλλοι εθελοντές, κυρίως αλλοδαποί, όπως ο 36χρονος Πάντσο από τη Γερμανία, ο οποίος σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και ήθελε να έρθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες. Μοιράζει νερά μαζί με τον Αμίρ, ο οποίος μεταφράζει τα λόγια των ανθρώπων που προσεγγίζουν τον πάγκο: «Λένε ευχαριστώ και ρωτούν γιατί το κάνουμε αυτό και τους απαντώ ότι είναι, απλώς, υποχρέωσή μου»...

Σχετικές ειδήσεις