ΕΛΛΑΔΑ

«Έκοψαν» την παράσταση για τον Ξηρό μετά τη θύελλα αντιδράσεων

«Έκοψαν» την παράσταση για τον Ξηρό μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Η παράσταση με τίτλο «Ισορροπία του Nash» που ανέβαινε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και βασιζόταν σε κείμενα του Σάββα Ξηρού κατέβηκε άρον - άρον μετά το σάλο που προκλήθηκε.

Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να κατεβάσει την παράσταση «Ισορροπία του Nash», η οποία βασιζόταν και στο βιβλίο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν Σάββα Ξηρού.

Η αμφιλεγόμενη παράσταση είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από πρόσωπα του πολιτικού κόσμου, αλλά και από τα θύματα της τρομοκρατίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για το "κόψιμο" της παράστασης:

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.

Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση
του Εθνικού Θεάτρου»

Νωρίτερα, η σκηνοθέτις της παράστασης Πηγή Δημητρακοπούλου ανέφερε σε μακροσκελές post στο facebook:

"Δεν έχω κάνει τίποτα που να θέλω να απολογηθώ", λέει και καλεί τους συγγενείς των θυμάτων, τους μόνους που έχουν δικαίωμα να έχουν ενστάσεις, να μην δουν την παράσταση.

«Σέβομαι απόλυτα τη θλίψη των συγγενών των θυμάτων, είναι οι μόνοι που πραγματικά δικαιούνται να έχουν ενστάσεις, αν και δεν έχουν δει την παράσταση. Ούτε θα τους συνιστούσα να την δουν, το θέμα από μόνο του είναι επώδυνο γι αυτούς», αναφέρει η Πηγή Δημητρακοπούλου και συμπληρώνει πως «αυτοί είναι και τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της εκρηκτικής δημοσιότητας, γιατί τους ξύπνησε τραγικές μνήμες».

Ευχαριστεί τους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου που δεν επιχείρησαν να την "λογοκρίνουν": «Το Εθνικό θέατρο και οι άνθρωποι του, δεν έχουν καμία ευθύνη για την επιλογή των κειμένων της παράστασης. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου και την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου (...) Κανείς δεν θα ήθελε ελπίζω να γυρίσουμε στην εποχή της Χούντας, που τα σενάρια και τα θεατρικά κείμενα σφραγίζονταν σε κάθε σελίδα από την επιτροπή Λογοκρισίας. Το ότι δεν "λογοκρίθηκα" όμως, εν έτει 2016, θεωρήθηκε ατόπημα, και το ότι χρησιμοποίησα βιβλίο μέλους μιας οργάνωσης που εξαρθρώθηκε πριν 14 χρόνια, τουλάχιστον "εγκληματικό"».