ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Διεσώθηκαν 35 μετανάστες δυτικά των Παξών

Κέρκυρα: Διεσώθηκαν 35 μετανάστες δυτικά των Παξών

Επιχείρηση διάσωσης 35 παράνομων μεταναστών ή ενδεχομένως προσφύγων, με σκάφη των λιμεναρχείων Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Παξών.

Οι πρώτοι 18 από τους 35 παράνομους μετανάστες που είχαν εντοπισθεί 40 μίλια νοτιοδυτικά των Παξών, σε ακυβέρνητο ταχύπλοο σκάφος περίπου 7 μέτρων αποβιβάσθηκαν από πλωτό του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Κέρκυρας λίγο μετά τις 23:00.

Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι είναι κάποιοι από το Ιράν, κάποιοι από το Πακιστάν, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται δύο γυναίκες και δύο παιδιά.

Όπως ενημέρωσε, δε, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, η μεταφορά των παράνομων μεταναστών που εντοπίσθηκαν από τις λιμενικές αρχές στο Ιόνιο Πέλαγος ολοκληρώθηκε, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έφθασαν και οι υπόλοιποι 17 που μεταφέρθηκαν με το δεύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Και οι 35 δεν φαίνεται να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο στην υγεία τους, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας κινητοποιήθηκε άμεσα δραστηριοποιώντας την Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό έδωσαν φαγητό, κουβέρτες και ότι άλλο είχαν άμεση ανάγκη οι 35 διασωθέντες», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας την προσπάθεια των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι «ξεκίνησαν άμεσα την καταγραφή των στοιχείων των διασωθέντων. Μεταξύ τους υπάρχει ένα παιδί 5 ετών και άλλοι δύο έφηβοι ο ένας 14 και ο άλλος 16 ετών. Οι υπόλοιποι διασωθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 25 - 40 χρονών και υπάρχουν και 3 γυναίκες, οι οποίες είναι μέλη ισάριθμων οικογενειών που επέβαιναν στον ταχύπλοο».

Μέχρι αυτή την ώρα άγνωστο παραμένει πάντως πώς κατάφεραν οι 35 παράνομοι μετανάστες να φθάσουν στα ύδατα του Ιονίου, ενώ από τις μέχρι στιγμής ληφθείσες καταθέσεις, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να φθάσουν ανοικτά των Παξών, αλλά και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει προκύψει κάποια σύλληψη, καθ’ ό,τι διερευνάται αν υπάρχει διακινητής.

Σύμφωνα, τέλος, με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσα από την έρευνα και καταγραφή των στοιχείων, οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος θα διερευνήσουν ποιος ήταν ο καπετάνιος, πώς ακολούθησαν οι 35 παράνομοι μετανάστες αυτήν την ναυτική πορεία, αλλά και από ποιό σημείο επιβιβάσθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις