ΕΛΛΑΔΑ

Πούλμαν με πρόσφυγες αναχωρούν από την Ειδομένη - Μηδενικές σχεδόν οι αφίξεις στα νησιά

Πούλμαν με πρόσφυγες αναχωρούν από την Ειδομένη - Μηδενικές σχεδόν οι αφίξεις στα νησιά

Οκτώ συνολικάλεωφορεία αναχώρησαν τελικά χθες Παρασκευή (25/03) από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουνπροορισμό την Ημαθίακαι τα δύο την Πιερία.

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.

Χθες, από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Ελάχιστες οι ροές στα νησιά

Το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα (26/03) στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αποβιβάστηκαν συνολικά 163 άτομα, κυρίως Πακιστανοί.

Στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 149 άτομα, στη Χίο για τρίτη συνεχή μέρα δεν αποβιβάσθηκε κανείς, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν μόλις 14 άτομα.

Εναπομείναντες -με το παλιό καθεστώς καταγραφής- οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 1.222 στη Μυτιλήνη, 32 στη Χίο και 371 στη Σάμο.

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών– μεταναστευτικών ροών, παραμένουν: Στη Μόρια της Λέσβου 1.493, στη Χίο 1.245 και στη Σάμο 125.

Σχετικές ειδήσεις