ΕΛΛΑΔΑ

Κύμα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια

Κύμα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια
Μέχρι στιγμής περισσότερες από 200 πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ έχουν βάλει «λουκέτο»...

Μορφή ντόμινο λαμβάνουν μέρα με τη μέρα οι κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας σε όλη τη χώρα. Φοιτητές και σπουδαστές αντιδρούν στον νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο, με ευρεία συναίνεση.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 200 πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου.

Καταλήψεις γίνονται στα Ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πανεπιστήμιο Πάτρας, Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πειραιώς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ.α. Ο αριθμός των Ιδρυμάτων και των σχολών που κλείνουν αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι φοιτητές πραγματοποιούν καθημερινά γενικές συνελεύσεις και αποφασίζουν για κινητοποιήσεις.

Χθες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας, σε δύο συλλαλητήρια - πορείες. Η μία υπό την σημαία του ΠΑΜΕ και άλλη των υπολοίπων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Και οι δύο πορείες ήταν μαχητικές και εξελίχθηκαν χωρίς να συμβούν επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ένταση ωστόσο επικρατεί στο εσωτερικό των σχολών κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, καθώς οι φοιτητικές παρατάξεις συγκρούονται για το νέο νόμο αλλά και για τις μορφές των κινητοποιήσεων. Πάντως για πρώτη φορά όλες οι παρατάξεις συμφωνούν πως δεν θέλουν να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Συνεδριάζουν οι πρυτάνεις

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιούν σήμερα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων όλης της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Ωστόσο το κοινό μέτωπο που έχουν οι ακαδημαϊκοί φαίνεται να σπάει, καθώς την Τετάρτη καθηγητές από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαχώρισαν τη θέση τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της συγκλήτου να μεταφέρει την εξεταστική, υποστηρίζοντας παράλληλα πως πρέπει ο νέος νόμος να εφαρμοστεί άμεσα.

Χθες, καθηγητές που ανήκουν στην Παράταξη Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) εξέδωσαν λεπτομερή ανακοίνωση, στην οποία τονίζουν ότι είναι ανάγκη να στηρίξουν όλοι οι καθηγητές «ανοιχτά πανεπιστήμια».

Προβληματισμός σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σε Ιπποκράτους και Συγγρού υπάρχει έντονη ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα μιας και υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων . Στο ΠΑΣΟΚ βουλευτές αλλά και στελέχη του κόμματος εκφράζουν επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου, λέγοντας μάλιστα κάποια στελέχη πως ο Δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου σιγά σιγά τελειώνει.

Από την άλλη στη ΝΔ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς ΟΝΝΕΔ, η οποία κατηγορεί την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ψήφισε το νόμο χωρίς να λάβει υπόψιν τις προτάσεις που είχε κάνει η νεολαία του κόμματος.