ΕΛΛΑΔΑ

Απόβαση των Κρητικών αγροτών στην Αθήνα - Συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη

Απόβαση των Κρητικών αγροτών στην Αθήνα - Συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη

Στην Αθήνα βρίσκονται σχεδόν 2.000αγρότεςαπό την Κρήτη που θα λάβουν μέρος στην προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάθη.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη (08/03) στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες από τα Χανιά έφθασαν στις 6 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue star galaxy" στην πύλη Ε-1, ενώ από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία "Knossoς palace" και «Κρήτη II» στις 7 και 6:15 το πρωί στις πύλες Ε-2 και Ε-3 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμεναρχείων με το "Blue star galaxy" κατέφθασαν 160 αγρότες με το «Κρήτη ΙΙ» 170 και με το "Knossos palace", 750.

Οι αγρότες από το Ηράκλειο και το Λασίθι, μετά την άφιξή τους το πρωί στον Πειραιά, συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους από το Ρέθυμνο και τα Χανιά και μεταβαίνουν με τον ηλεκτρικό από τον σταθμό του Πειραιά στην πλατεία Βάθη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους στα προωθούμενα μέτρα, για τα οποία επισημαίνουν πως θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον αγροτικό κόσμο, ενώ από εκεί θα εκτιμήσουν την κατάσταση για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Στη συγκέντρωση που θα κάνουν στην πλατεία Βάθη θα αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσει πορεία και προς την πλατεία Συντάγματος.

Στα πλοία μαζί με τους αγρότες έχουν επιβιβασθεί και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματα τους. Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών αλλά και αγρότες τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από περιοχές της Μακεδονίας, που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα η με λεωφορεία ή αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες για τη σημερινή διαμαρτυρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.

«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουν, κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» ανέφερε ο κ.Ιερωνυμάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 30% των διατροφικών αναγκών είτε σε κρέας είτε σε φυτικά προϊόντα και πλέον όλα εισάγονται.

«Αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ που θέλουμε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους», τόνισε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, ζητώντας ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και τους κόστους παραγωγής» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».

Εν τω μεταξύ, στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου εξήγγειλε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτών και τους Αγροτικούς Συλλόγους Πελοποννήσου και Μακεδονίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι’ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο». «Αυτός ο αγώνας», προστίθεται, «πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

Σχετικές ειδήσεις