ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση Παπαϊωάννου για τις καταλήψεις στα υπουργεία

Επίθεση Παπαϊωάννου για τις καταλήψεις στα υπουργεία
Σφοδρή επίθεση σε όσους παρακινούν, ιδιαίτερα τη νεολαία σε «ανταρσία» και σε «ανομία» εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου...

Σφοδρή επίθεση σε όσους παρακινούν, ιδιαίτερα τη νεολαία σε «ανταρσία» και σε «ανομία» εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής για την 25η επέτειο του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο υπουργός «δεν νοείται εκείνοι, που εκπαιδεύουν και διαπαιδαγωγούν τη νεολαία μας στις αρχές του Δικαίου, να προσκαλούν σε ανταρσία ακόμη και απέναντι σε νόμους που ψήφισε μια πρωτόγνωρη σε έκταση πλειοψηφία της Εθνικής Αντιπροσωπείας».

Επικριτικός ήταν και στο φαινόμενο καταλήψεων στα υπουργεία. «Αμφισβητείται η δημόσια διοίκηση. Στους βασικούς πυλώνες της», είπε. Αλλά «Φθάσαμε στο σημείο να καταλαμβάνονται Υπουργεία και να ακυρώνεται έτσι στην πράξη η βασική δομή και λειτουργία του σύγχρονου κράτους».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου : «Κάποιοι ενθάρρυναν τη βίαιη ανυπακοή ακόμα και στις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Κανένας μας δεν μπορεί να αρνηθεί σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη το δικαίωμα να ασκεί κριτική στις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμα και σε εκείνον που δεν έχει τον επαρκή εξοπλισμό να κατανοήσει το περιεχόμενό τους. Η υποδοχή όμως των αποφάσεων, ειδικά από επιστημονικούς φορείς, με άρνηση ή με χυδαίους υπαινιγμούς είναι κάτι που θίγει τις θεμέλιες βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η αντίσταση στις δικαστικές αποφάσεις βρίσκεται έξω από τις συνθήκες του πολιτεύματος, αφού εκδίδονται και εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού λαού». Και υπογράμμισε ότι «η αμφισβήτηση γίνεται επικίνδυνη όταν συνοδεύεται από την ανομία που είναι ο πυρήνας της σημερινής κρίσης».

Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου. «Η ελληνική κοινωνία έχει στρέψει την ελπίδα της στη δικαιοσύνη και επιζητεί δικαιοσύνη για όλους και έναντι όλων. Η επιδίωξη αυτή συνδέεται αναπόσπαστα με τα επιτακτικά κοινωνικά αιτήματα για διαφάνεια στη δημόσια ζωή, πάταξη της διαφθοράς και νοηματοδότηση του πολιτικού βίου και των πολιτικών ιδεολογιών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «στο όνομα της επιτάχυνσης δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση του Συντάγματος , ούτε να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Οι δικαστικοί λειτουργοί γνωρίζουν καλά τη δυσχερή θέση της χώρας μας και συναισθάνονται τις αγωνίες και τις δυσκολίες των πολιτών, αφού και οι ίδιοι έχουν υποστεί αναλογικά τις μεγαλύτερες έναντι άλλων κρατικών υπαλλήλων λειτουργιών και δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις του εισοδήματός τους».