ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα η κόντρα για τα σκουπίδια

Στα άκρα η κόντρα για τα σκουπίδια

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών και της κατάληψης των ΧΥΤΑ.


Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, όσοι εργαζόμενοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο.

Ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από σήμερα και τα σκουπίδια θα μαζεύονται μέρα και όχι νύχτα.

Όσον αφορά στη μισθοδοσία των εργαζομένων, ο υφυπουργός τόνισε πως «επειδή δεν παρέχονται υπηρεσίες δεν θα πληρωθεί κανένας εργαζόμενος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος εκδίδει υγειονομική διάταξη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους από τη συσσώρευση των σκουπιδιών.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και στους προπηλακισμούς που δέχτηκαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, όσο και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «τραμπούκους που μπουκάρουν και δέρνουν δημάρχους».

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές μέσω του προέδρου των εργαζομένων του δήμου Αθήνας Βασίλη Πολυμερόπουλου απείλησαν ότι θα χυθεί αίμα στους δρόμους.

«Αν η κυβέρνηση βάλει ιδιώτες στην αποκομιδή σκουπιδιών θα χυθεί αίμα στους δρόμους και θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχουμε θύματα αν οι εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέσσερα μέτρα Καστανίδη για τον τομέα της καθαριότητας

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για τα απορρίμματα.

1. Δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι κινητοποιούνται, καταλαμβάνουν υπουργεία και εμποδίζουν την αποκομιδή των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

2. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνει από ιδιώτες σε συνεννόηση με τους δήμους.

3. Συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αστυνομικές δυνάμεις για τα ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη που έχουν καταληφθεί από εργαζόμενους.

4. Αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις θα υπάρξει αναθεώρηση του υφιστάμενου εργασιακού πλαισίου, δηλαδή η αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις.