Λαθρομετανάστης ο ένας στους δέκα

Μόλις αρχίσει να σουρουπώνει μαύρες σκιές ξεπροβάλουν από ερειπωμένα σπίτια και υπόγεια...

Μόλις αρχίσει να σουρουπώνει μαύρες σκιές ξεπροβάλουν από ερειπωμένα σπίτια και υπόγεια. Άνθρωποι-θύματα πολιτικών καταστάσεων και οικονομικών διαπραγματεύσεων αναζητούν το δικαίωμα στην επιβίωση. Εγκατέλειψαν μια χώρα που τους στερούσε την ελπίδα και ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να βρουν τη «γη της επαγγελίας».


Οι λαθρομετανάστες αγγίζουν το ένα εκατομμύριο

Τα ποσοστά των λαθρομεταναστών αυξάνονται δραματικά.

Οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες, με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας, το α΄ εξάμηνο του 2011 υπολογίζονται σε 34.534.

«Ο παραπάνω αριθμός δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της παράνομης διακίνησης, αλλά και εγκατάστασης μεταναστών στη χώρα μας» σχολιάζει στο newsbomb.gr ο εγκληματολόγος κ. Άγγελος Τσιγκρής, πρ. εκπρόσωπος της Χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. «Μία μετριοπαθής εκτίμηση των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια τους ανεβάζει στο 10% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου στο ένα εκατομμύριο».

Η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών προέρχονται από το Αφγανιστάν και ακολουθεί το Πακιστάν, η Αλβανία, το Μπαγκλαντές, η Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράκ κ.α.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση, της τάξης του 22,13%, των λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Ειδικοί εκτιμούν πως οι συνεχείς περιπολίες από σκάφη του Λιμενικού στα νησιά, κυρίως Δωδεκάνησα, Σάμο, Λέσβο «σπρώχνει» τους διακινητές προς άλλες περιοχές.

Η ελληνική κοινωνία «απειλείται» από τη μη λήψη μέτρων

Ο «πολιτισμένος» δυτικός κόσμος, ο οποίος και ευθύνεται για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας τους, «σφυρίζει αδιάφορα». Και εκείνοι όλο και πολλαπλασιάζονται.

Πλέον το πρόβλημα των λαθρομεταναστών για τη χώρα μας έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις που έχουν γκετοποιηθεί εντελώς, εξαναγκάζοντας τους κατοίκους τους να εγκαταλείψουν τις ιδιοκτησίες τους. Τα πρόχειρα καταλύματα που στήνουν και η έλλειψη υποτυπωδών κανόνων υγιεινής καθιστούν ολόκληρες περιοχές εστίες μόλυνσης.

Η ηπατίτιδα, η φυματίωση και το AIDS απειλούν πλέον και τους Έλληνες πολίτες, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα του AIDS, εξαιτίας, κυρίως,της αδήλωτης πορνείας.

Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων

Τα προβλήματα οξύνονται και η ελληνική κοινωνία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων.

Ειδικοί προτείνουν τη χάραξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο:

 • Πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών
 • Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων
 • Καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών διαστάσεων του φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις.
   

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, υπογραμμίζει ο κ. Τσιγκρής:

«Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους μας ότι:

 • η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση,

 

 • απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει,

 

 • η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και
   
 • να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex)».